Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:57 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat DIICOT

ro

18 Apr, 2014 15:54 1193 Marime text
Procurorii D.I.I.C.O.T – Serviciul  Teritorial Suceava,  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate  Suceava, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmației - Sectorul Poliției de Frontieră Rădăuți, respectiv  lucrători din cadrul Poliției Municipiilor  Suceava şi Rădăuți  au efectuat 8 percheziţii domiciliare în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate formată din 16 persoane,  specializată în trafic de migranţi.
         În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada  noiembrie 2013 – aprilie 2014, membrii grupării infracţionale, cetăţeni ucraineni, moldoveni şi români,  în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, sub coordonarea liderului grupării, numitul  L. I, au facilitat pătrunderea ilegală pe teritoriul României, din Ucraina, a 35 de  migranţi proveniţi  din Pakistan, Afganistan,Irak sau Siria.
          Migranţii erau preluaţi în zona oraşului Cernăuţi de către  numitul M.D, care organiza cu sprijinul  unor complici,  cetăţeni ucraineni,  transportul şi călăuzirea migranţilor peste frontiera verde, în România, prin zona comunei Brodina, județul Suceava.
          Din zona de frontieră, migranţii erau preluaţi de către numitul B. A. şi cu  ajutorul altor călăuze, cetăţeni români, erau transportaţi pe teritoriul României şi  găzduiţi până la momentul predării lor către alţi  membri ai grupului, care asigurau deplasarea migranţilor către frontiera de vest, organizându-le trecerea ilegală a frontierei de stat în ţări din  Spaţiul Schengen.
          Trecerea frauduloasă a migranţilor în Ungaria se realiza fie prin călăuzirea acestora  peste frontiera verde, fie prin ascunderea lor în mijloace de transport.
          Pe teritoriul Ungariei, migranţii erau preluaţi cu microbuze de către  alte persoane aflate în legătură cu liderul grupării, fiind transportaţi pe teritoriul Austriei.
           Pentru fiecare migrant traficat pe ruta Ucraina (Cernăuţi) – România – Ungaria- Austria (Viena) se percepea suma de 4.000 - 4.500 USD, bani care erau împărţiţi între membrii grupării.
           Cu ocazia perchezițiilor efectuate au fost identificaţi  13 migranți (11 afgani și 2 sirieni) introduşi anterior, în mod ilegal peste frontiera verde dinspre Ucraina, fiind sesizat Serviciul pentru Imigrări Suceava.
           La percheziţii, au fost ridicate în vederea confiscării mai multe sume de bani, documente de identitate, o armă cu gaz şi mai multe autoturisme.
          Procurorii D.I.I.C.O.T – S.T Suceava au luat măsura preventivă a reţinerii faţă de 5 persoane, urmând a fi solicitată Tribunalului Suceava arestarea preventivă a acestora.
           Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii, Direcţia Operaţiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.
           Acţiunea a fost realizată cu sprijinul  Jandarmeriei Române.
           De asemenea, procurorii au beneficiat de sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, al Poliţiei de Frontieră Române şi de colaborarea cu Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi.
            Menţionăm că persoanele cercetate în prezenta cauză beneficiază de garanţia legală şi  constituţională a prezumţiei de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii