Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:19 24 06 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat DIICOT

ro

02 Apr, 2014 15:57 973 Marime text
Procurorii D.I.I.C.O.T – Serviciul  Teritorial Piteşti,  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, Cluj, Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate, Satu Mare,  Bistriţa Năsăud, Sibiu, Vâlcea şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş  au efectuat 19 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Argeş, Satu Mare, Sibiu, Vâlcea şi Bistriţa Năsăud în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate formată din 34 de persoane, structurată pe două paliere, specializată în infracţiuni de înşelăciune, spălarea banilor, fals în înscrisuri oficiale şi sub semnătură privată, uz de fals şi fals în declaraţii.           În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2011, membrii grupării, cetăţeni români, italieni şi bulgari au constituit un grup infracţional având ca obiectiv introducerea în ţară a unor autoturisme de lux din următoarele categorii: AUDI Q5, AUDI Q7, BMW X5, BMW X6, RANGE ROVER SPORT, PORSCHE CAYENNE, FORD MONDEO, INFINITI 451H, MERCEDES, LAND ROVER EVOQUE şi BMW 320. 
           Astfel, o parte din membrii grupării aveau rolul de a introduce pe teritoriul  României, în baza unor documente falsificate şi cu seriile de caroserie modificate, autovehicule din Italia, care figurau în bazele de date ale autorităţilor italiene ca fiind sustrase, acestea fiind ulterior  comercializate de către liderul grupării.
           Referitor la cel de al doilea palier, există suspiciuni că membrii grupării aveau rolul de a introduce  pe teritoriul României autovehiculele care făceau obiectul unor  contracte de închiriere în Italia şi care ulterior erau comercializate, de asemenea, de către  liderul grupului, prin intermediul mai multor complici.
            Ulterior comercializării lor în România către cumpărători de bună credinţă,  titularii contractelor de închiriere înscenau furtul acestora.
           Există suspiciuni că membrii grupării falsificau contractele de vânzare – cumpărare şi facturile fiscale care atestau nereal transferul de proprietate din patrimoniul societăţilor care închiriau autoturismele în patrimoniul membrilor grupului infracţional organizat.
          Autovehiculele astfel introduse erau preluate de către liderul grupului, care, prin intermediul unor colaboratori ce deţineau funcţii de execuţie, obţinea omologarea autovehiculelor de la reprezentanţele Registrului Auto Român.
          Au fost identificate  31 de autoturisme de lux care au fost comercializate la un preţ total de 1 000 000 de euro, însă valoarea lor de piaţă reprezintă dublul acestei sume.
          La sediul D.I.I.C.O.T – ST Piteşti urmează să fie audiate 24 persoane urmând a fi dispuse măsurile legale în cauză.
          Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii, de către Direcţia Operaţiuni Speciale şi Direcţia Generală Anticorupţie.
           Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române.
           Menţionăm că persoanele cercetate în prezenta cauză beneficiază de garanţia legală şi  constituţională a prezumţiei de nevinovăţie.

Ti-a placut articolul?

Comentarii