Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:28 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat DIICOT

ro

19 Nov, 2013 18:35 766 Marime text
Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean  Suceava, Direcţiei de Combatere a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată, Direcţiei Generale Anticorupţie, Serviciul Judeţean Anticorupţie  Suceava au  efectuat la data de  19.11.2013  un număr de 43 percheziţii domiciliare în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea a două grupări infracţionale organizate specializate în trafic cu ţigări de contrabandă extracomunitară, care au acţionat pe raza judeţelor Suceava, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Satu Mare, Sibiu, Arad şi municipiului Bucureşti.          În cauza există suspiciunea rezonabilă că una din grupările infracţionale organizate formată din cetăţeni români şi ucraineni a avut ca principal scop introducerea pe teritoriul României, din Ucraina, prin segmentul de frontieră verde adiacent localităţilor Vicov şi Ulma, judeţul Suceava, importante cantităţi de ţigarete de provenienţă extracomunitară care ulterior au fost valorificate atât pe raza judeţului Suceava cât şi altor beneficiari  din ţară.
           Activităţile de investigare au evidenţiat un sistem foarte bine organizat şi structurat, fiecare dintre membrii grupării având un rol bine determinat, gruparea fiind alcătuită pe segmente, partea de furnizare fiind asigurată de segmentele ucrainene iar  partea de preluare, livrare şi valorificare de către segmentul român.
           Pentru a-şi proteja activitatea infracţională, liderul acestei grupări a beneficiat de sprijinul şi protecţia unui alt învinuit, ofiţer de poliţie de frontieră, cu acordul şi protecţia căruia au fost introduse cantităţi importante de ţigarete (între 60 şi 400 de baxuri la un singur act material).
         O particularitate a activităţii infracţionale desfăşurate de această grupare o reprezintă faptul că în cadrul actelor de preluare, transport şi valorificare a ţigaretelor au fost utilizate metode extrem de variate, respectiv aparate de zbor ultra uşoare pentru livrarea şi preluarea ţigărilor, “cărăuşi” care cunoşteau foarte bine zona de frontieră pe unde urmau să fie introduse ţigărilor, autoturisme de teren pentru preluarea şi transportul ţigărilor din zona  verde, autoturisme special modificate pentru acest gen de infracţiuni, precum şi autoutilitare în care ţigările erau transportate prin metoda “capac”.
        Cu privirea la activitatea infracţională a celeilalte grupări infracţionale, s-a reţinut că a avut ca principal scop procurarea şi colectarea de ţigarete de provenienţă extra comunitară şi re-comercializarea acestora pe piaţa neagră din România, cu preponderenţă pe raza judeţelor Harghita şi Sibiu.
         Ca modalitate de lucru, s-a stabilit că liderul acestei grupări prelua de pe raza judeţului Suceava de la un alt învinuit, prin intermediul unei  firmei de curierat rapid, cantităţi importante de ţigarete care ulterior erau valorificate de alţi învinuiţi.
        Pentru a-şi proteja activitatea infracţională, membrii acestei grupări utilizau pentru transportul ţigărilor autoturisme închiriate de la o societate comercială din Sighişoara.
         Astfel, se reţine astfel faptul că membrii celor două  grupări au traficat 509200 pachete de ţigări în valoare totală de 5.092.000 lei din care au fost confiscate un număr de 88.791 pachete ţigarete, cu o valoare de piaţă de aproximativ 888.000  lei.
         Cu ocazia percheziţiilor au fost ridicate dispozitive de transport (hamuri), peste 1.000 de pachete de ţigări, unităţi PC, înscrisuri şi au fost indisponibilizate mai multe autoturisme.
          La sediul D.I.I.C.O.T  - Serviciul Teritorial Suceava sunt în prezent audiate un număr de 30 persoane.
         Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii, Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă şi Direcţia de Operaţiuni Speciale.
         Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava şi al luptătorilor S.A.S. – I.P.J Suceava.
         Menţionăm că învinuiţii din prezenta cauză beneficiază de garanţia legală şi  constituţională a prezumţiei de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii