Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:24 13 11 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat DIICOT

ro

15 Jul, 2013 19:59 672 Marime text
 Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus, la data de 15 iulie 2013, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor Dogaru Radu, Procop Adrian ( în lipsă), Darie Eugen, Bitu Alexandru Mihai, Dogaru Olga şi Condrat Petre – ultimul în stare de libertate.
        Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale există suspiciunea rezonabilă că inculpaţii Dogaru Radu şi Procop Adrian, cu sprijinul inculpatului Darie Eugen, au constituit o grupare infracţională în scopul săvârşirii infracţiunii de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, constând în aceea că, la data de 15/16.10.2012,  pe timp de noapte şi prin efracţie, au sustras  un număr de şapte opere de artă ( picturi în ulei și acuarele), fapte prev. de art. 8 din Legea 39/2003 rap. la art. 323 alin. 1 şi 2 din c.p.  şi  art. 208 alin. 1 rap. la art. 209 alin. 1 literele a, g şi i, alin. 2 litera a şi alin. 4 din C.p - respectiv în forma complicităţii pentru inculpatul Darie Eugen.
        Tablourile, intitulate „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Lisseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenetre ouverte dite la fiancee” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud erau expuse într-un muzeu din Rotterdam, Olanda.
        Valoarea prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională este estimată la suma de 18 milioane de Euro.
        În sarcina inculpatului Bitu Alexandru Mihai s-a formulat acuzaţia constând în aceea că a aderat la grupul infracţional şi i-a sprijinit pe inculpaţii Dogaru Radu, Darie Eugen și Procop Adrian, ajutându-i în încercarea de a valorifica bunurile sustrase şi a intermediat comercializarea operelor de artă, fapte prev. de  art. 8 din Legea 39/2003 şi art. 221 cod penal.
        În sarcina inculpatului Condrat Petre se reţine săvârşirea infracţiunii de tăinuire, prev. de art. 221 cod penal, acesta fiind acuzat că a înlesnit inculpaților Dogaru Radu și Darie Eugen valorificarea a două dintre operele de artă, cunoscând că acestea provin din săvârșirea unei infracțiuni.
        În privinţa inculpatei Dogaru Olga există suspiciunea rezonabilă că aceasta a aderat și sprijinit grupul infracţional şi a transportat şi ascuns bunurile sustrase de către inculpaţi, fapte prev. de art. 8 din Legea 39/2003 şi art. 264 alin. 1 din C.p.
        Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală a transmis cauza, spre competentă soluţionare, Judecatoriei Sector 3 Bucureşti.
        Facem precizarea că faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

Ti-a placut articolul?

Comentarii