Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:25 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - DIICOT 9 Iulie 2015

ro

09 Jul, 2015 14:04 1068 Marime text
 Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Călăraşi  împreună cu  ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul S.C.C.O. Călăraşi au efectuat, la  data de 09 iulie 2015, un număr de 16 percheziţii domiciliare şi la sediile unor societăţi comerciale de pe raza judeţelor  Călăraşi şi Vaslui în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de  înșelăciune, evaziune fiscală, folosire în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice, obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, transmiterea fictivă a părților sociale și spălare de bani.

    În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2006 – 2015, membrii grupului, format din 11 persoane,  au obţinut  credite de la mai multe bănci  în numele mai multor societăţi comerciale, iar sumele de bani astfel obținute au fost folosite în alte scopuri decât cele declarate și aprobate de către bănci.
    Pe parcursul derulării activității infracționale, membrii grupării au înfiinţat societăţi comerciale prin persoane interpuse, fără posibilități materiale, şi care, în schimbul unor  sume modice de bani, înfiinţau sau preluau societăţi comerciale.

    Totodată, în cursul cercetărilor s-a stabilit că membrii grupării  au înființat mai multe societăți comerciale în scopul organizării unor circuite financiare fictive de natură să asigure sustragerea societăţilor comerciale de la achitarea TVA aferentă operațiuni comerciale înregistrate.

    Ulterior, societăţile comerciale erau declarate în stare de insolvență, fiind vândute unor persoane interpuse, fără posibilități materiale, care, în schimbul unor sume de bani preluau respectivele societăți, fără a intra însă în posesia documentelor contabile.

    Anterior  declarării stării de insolvență sau înstrăinării lor, toate bunurile mobile și imobile ale societăților comerciale erau,,vândute" către alte societăți comerciale deținute de către grup, lipsind creditorii societății de posibilitatea de a-şi recupera paguba creată.

    S-a reţinut că activitatea infracțională a avut ca scop obţinerea de sume importante de bani pentru dezvoltarea unei  ferme situate pe raza judeţului Călăraşi, aparţinând liderului grupării.

    Valoarea prejudiciului constatat este aproximativ 24.000.000 de euro.
    La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Călăraşi  vor fi aduse, în vederea audierii,  un numar de 15 persoane.
    Suportul de specialitate a fost asigurat de către  Serviciul Român de Informaţii şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.
    Acţiunea a fost realizată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul  S.C.C.O. Ialomiţa,  S.C.C.O. Giurgiu, B.C.C.O. Iaşi – S.C.C.O. Vaslui şi I.P.J. Călăraşi, precum şi jandarmi.
    Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii