Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:44 22 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - DIICOT 3 28 Octombrie 2015

ro

28 Oct, 2015 17:57 761 Marime text
La data de 27.10.2015, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău  au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Costin Paul-Sergiu, Pintilie Ioan-Daniel şi Popa Adrian pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, deţinerea de instrumente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronice, falsificarea instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

     În cauză  există suspiciunea rezonabilă că la începutul anului 2015, inculpaţii Costin Paul-Sergiu, Pintilie Ioan-Daniel şi Popa Adrian împreună cu suspecţii P.N.,T.C. şi alte persoane aflate în străinătate au constituit un grup infracţional specializat în primirea, deţinerea şi transmiterea de echipamente, inclusiv hardware sau software,  cu scopul de a fi folosite la falsificarea instrumentelor de plată electronică.

    S-a reţinut că  în cursul anului 2015, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpaţii au transmis echipamente de skimming în străinătate, respectiv în Marea Britanie, Franţa, Italia, SUA, Canada, la dispoziţia altor membri ai grupării.

    De asemenea, în cursul lunii octombrie 2015, inculpaţii  au pus la dispoziţia unui grup infracţional  specializat în săvârşirea de infracţiuni de skimming pe teritoriul Franţei şi Paraguay, patru dispozitive electronice cât şi un microcd ce conţine date sau aplicaţii software  ale cărei funcţii permit conectarea, extragerea şi afişarea de date conţinute de dispozitive electronice destinate citirii cardurilor cu bandă magnetică.

    Totodată, în urma cercetărilor efectuate în cauză,  s-a reţinut că inculpatul Popa Adrian a înfiinţat un website prin intermediul căruia a oferit spre vânzare componente electronice destinate confecţionării de dispozitive de skimming, gen camere miniaturale, baterii, dispozitive de scriere a benzilor magnetice ale cardurilor, capuri de citire a benzilor magnetice ale cardurilor, dispozitive electronice de stocare şi prelucrare a informaţiilor existente  pe benzile magnetice ale cardurilor bancare.

    Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate pe raza județelor Bacău și Galați au fost găsite şi ridicate mai multe medii de stocare a datelor, sisteme informatice, componente electronice folosite la confecționarea echipamentelor destinate fraudării bancomatelor, precum şi suma de 31.000 de franci elvețieni, 1.150 de euro, 360 de dolari americani, 400 de lire sterline și 3.050 de lei.

    Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău.
    Suportul de tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informații.

     Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale –I.G.P.R. și Departamentului de Informații și Protecție Internă.
    Activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul Jandarmeriei Române.
    Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii