Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:17 24 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa DIICOT - 26.01.2016

ro

26 Jan, 2016 11:21 553 Marime text
La data de  26.01.2016 procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov  împreună cu  ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul  Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov au efectuat un număr de 26 de percheziţii domiciliare pe raza  judeţelui  Braşov  în cadrul unei acţiuni vizând  destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive  şi trafic de droguri de risc.

    În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada  noiembrie 2015 – ianuarie 2016  pe raza municipiului Braşov a fost constituit un grup infracţional organizat, la care ulterior au aderat şi alte persoane, în scopul comercializării atât a drogurilor de risc, cât și a substanțelor cu efecte psihoactive.

    În vederea distribuirii eficiente a substanțelor cu efecte psihoactive liderii grupului infracţional  s-au implicat în activitățile de recrutare a persoanelor dispuse să le comercializeze, în special  din rândul consumatorilor, reuşind să creeze astfel o rețea având ramificații pe raza municipiilor Brașov  şi Codlea.

    Substanţele psihoactive erau achiziţionate de către membrii grupului infracţional prin intermediul unor site-uri din Marea Britanie destinate experimentelor chimice, unde produsele ce erau comercializate aveau specificatii clare de interdictie pentru consumul uman.

    Destinatia produselor achiziţionate din Marea Britanie era schimbat de către membrii grupului astfel că, în procesul de fabricare al « etnobotanicelor » suspecţii utilizau atât produsul de bază cât şi toluen, acetonă sau sodă caustică. Produsul finit obţinut probabil prin fierbere se folosea pentru a stropi fragmente vegetale neutre (plante) iar ulterior era comercializat spre consum cu toate că acesta prezenta un grad ridicat de risc pentru sanatate.
În urma consumului acestor canabinoizi sintetici au fost inregistrate numeroase cazuri de internare  în unităţi spitaliceşti a mai multor persoane, în special minori/adolescenţi.

    S-a constatat că produsul de bază al acestor etnobotanice este un compus chimic nou cunoscut sub denumirea de « CHIMNACA » fiind raportat în anul 2015  la nivel european  de către autoritatile germane  ca şi produs psihoactiv nou.

    Până la acest moment pe teritoriul Germaniei au fost înregistrate  2 decese si 3 internări în stare gravă urmare a consumului acestui produs.

    La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Braşov  vor fi aduse, în vederea audierii,  un numar de 25 de persoane.

    Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul IPJ Brasov şi Jandarmeriei Braşov.

    Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Ti-a placut articolul?

Comentarii