Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:05 16 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - DIICOT 2 29 februarie 2016

ro

29 Feb, 2016 17:11 665 Marime text
La data de 29.02.2016 procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Covasna  împreună cu  ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Covasna, Ilfov și Dâmbovița, respectiv Brigada de Combatere a Criminalității Organizate București  au efectuat un număr de 5 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti, comunei Voluntari și Crevedia în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de  infracţiuni legate de operaţiuni ilegale cu substanţe cu efecte psihoactive.

     În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada  decembrie 2014 – decembrie 2015  pe raza municipiului Bucuresti a fost constituit un grup infracţional organizat, la care ulterior au aderat şi alte persoane, în scopul comercializării substanțelor cu efecte psihoactive.

    S-a reţinut că unul dintre suspecţi a încheiat un contract cu o firmă de curierat care avea rolul de a prelua coletele de la societatea comercială deţinută de către acesta şi de a le livra persoanelor indicate pe colete, încasând contravaloarea acestora și  virând în contul societăţii sumele astfel încasate.

    Astfel, în perioada 08.09.2015-19.11.2015, membrii grupului au expediat prin intermediul firmei de curierat un număr total de 1485 colete conținând produse cu efecte psihoactive suma încasată fiind de 376.175 lei, astfel că activitatea infracțională s-a desfășurat la nivel național, fapt care a avut drept consecință constituirea altor grupuri infracționale organizate care au distribuit la nivel local substanţe cu efecte psihoactive.

    În aceeași cauză la data de 09.12.2015 au fost efectuate un număr de 12 perchezitii domiciliare ocazie cu care au fost identificată cantitatea totală de 4.392,9 grame de substanță vegetală în care s-a pus în evidență compușii 5F-MDMB-PINACA și AB-CHMINACA, iar din cantitatea de 753,8 grame de substanță pură găsită la domiciliul unei inculpate urma să fie preparată cantitatea de 15.076 grame de substanță vegetală destinată vânzării.

    Valoarea de piață a celor 19.076,9 grame de substanță vegetală este de 1.168.134 lei .

    S-a constatat că produsul de bază al acestor etnobotanice este un compus chimic nou cunoscut care face parte din clasa cannabinoizilor sintetici fiind raportat începând cu anul 2014  la nivel european  ca şi produs psihoactiv nou.

    Până la acest moment pe teritoriul S.U.A au fost înregistrate  4 decese si multiple internări în stare gravă urmare a consumului acestui produs, iar în Anglia au fost raportate 8 decese.

    Substanţele psihoactive erau achiziţionate de către membrii grupului infracţional prin intermediul unor site-uri din străinătate destinate experimentelor chimice, unde produsele ce erau comercializate aveau specificatii clare de interdictie pentru consumul uman.

    Destinatia produselor achiziţionate era schimbată de către membrii grupului astfel că, în procesul de fabricare al « etnobotanicelor » suspecţii utilizau atât produsul de bază cât şi alcool, rezultând o soluție care se folosea pentru a stropi fragmente vegetale neutre (plante) iar ulterior era comercializat spre consum cu toate că acesta prezenta un grad ridicat de risc pentru sanatate.

    În urma consumului acestor canabinoizi sintetici în prezenta speță au fost inregistrate numeroase cazuri de internare  în unităţi spitaliceşti a mai multor persoane, în special minori/adolescenţi.

    Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de  Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii