Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:27 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă DIICOT - 01.04.2015

ro

01 Apr, 2015 11:21 1147 Marime text
Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Mehedinţi  împreună cu  ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul  Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova şi Timişoara şi Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi, Hunedoara şi Buzău au efectuat, la  data de  01 aprilie 2015, un număr de 11 percheziţii domiciliare pe raza  judeţelor  Mehedinţi, Dolj, Hunedoara, Buzău şi Timiş, în cadrul unei acţiuni vizând  destructurarea unUI grup infracţional organizat constituit în vederea săvârşirii de infracţiuni  din domeniul criminalităţii informatice.

    În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că  în perioada  2013 – 2014, mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracţional organizat  care a acţionat, pe raza  judeţelor  Mehedinţi, Dolj, Hunedoara, Buzău şi Timiş,  având ca scop infracţional  săvârșirea unor infracțiuni contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice.

    Astfel, o parte din membrii grupării, prin fals informatic dar și prin folosirea unor programe informatice au  obținut în mod ilegal, date confidențiale de tip bancar, aplicații de comerț electronic ( Ebay sau PayPal) sau informații referitoare la carduri de credit, folosind tehnici de manipulare a datelor identității unei persoane sau a unei instituții.

    După ce aceste date erau obținute prin accesul fără drept la sisteme informatice, membrii grupării comercializau pe diferite pagini web atât programe informatice care acordau dreptul de acces la diferite servere (SellVNC, RDP, ROOT, DUMPS, CC) dar și date confidențiale bancare, obținute în mod fraudulos.

    Totodată, alți membri ai grupării infracționale,  prin folosirea datelor de cărți de credit obținute (user, parolă,  număr carte de credit, dată expirare, Cod de verivicare-CVV2 şi codul fiscal ) au efectuat operațiuni financiare în mod fraudulos prin încărcarea sau descărcarea unor instrumente de plată electronică precum şi transferuri de fonduri prin utilizarea datelor de identificare ce permit utilizarea unor astfel de  instrumente de plată electronică.

    Prin activitatea infracțională desfășurată gruparea infracțională  a prejudiciat serverele unor companii naționale și internaționale  de telefonie, furnizori de servicii de plată prin internet, companie de servicii financiare, operator din domeniul serviciilor poștale dar și servere guvernamentale din Australia și Columbia.

    Din investigaţiile efectuate până în prezent, exista suspiciunea rezonabilă că  în perioada  2013 – 2014,  prin acest mod de operare, prejudiciul produs în cauză este de  4.500.000 de dolari.

    La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Mehedinţi  vor fi aduse, în vederea audierii,  un numar de 10  persoane.

    Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

    Acţiunea a fost realizată cu sprijinul organelor de poliție din cadrul I.P.J. Mehedinți şi jandarmi din cadrul I.J.J. Mehedinți.

    Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii