Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:31 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

VIER PFOTEN explica ce este ” Stampila de pe ou”

ro

09 Feb, 2010 19:52 1760 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ VIER PFOTEN
Bucureşti, 9 februarie 2010

VIER PFOTEN explică ce este ” Ştampila de pe ou”
Piaţa românească este dominată de ouă de la găini chinuite în baterii

Organizaţia pentru protecţia animalelor VIER PFOTEN publică astăzi rezultatele investigaţiilor în 20 de lanţuri de supermarketuri din România care arată că 17 dintre acestea comercializează şi ouă de la găini chinuite în baterii, iar 13 comercializează şi ouă cu probleme de etichetare [1]. Informaţiile colectate în perioada mai – decembrie 2009 sunt sintetizate în ediţia I a ghidului informativ ”Ştampila de pe ou” prezentat astăzi în premieră într-o conferinţă de presă susţinută de VIER PFOTEN şi profesorul Gheorghe Mencinicopschi, director ştiinţific al Institutului de Cercetări Alimentare R&D. În material se arată de asemenea că 8 magazine alimentare comercializează şi ouă ecologice, iar 5 dintre acestea ouă de la găini crescute în hale la sol. Niciun magazin nu vinde ouă de la găini crescute în aer liber. Acestea pot fi găsite doar în pieţele agro-alimentare, dar fără a fi ştampilate.

Ştampila de pe ou a devenit obligatorie şi în România prin Ordinul nr. 73/2005 al ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor) care constituie transpunerea oficială a Directivei Comisiei 2002/4/CE privind înregistrarea unităţilor care cresc găini ouătoare. Ştampila este compusă dintr-un număr distinctiv care indică metoda de creştere a găinilor ouătoare, urmată de codul ţării unde a fost produs oul şi un număr de identificare al unităţii. Prin Ordinul 136/2006 al ANSVSA se stabileşte că găinile crescute în baterii vor fi interzise începând cu 1 ianuarie 2012.

Bateriile sunt cuşti foarte mici unde fiecare găină are un spaţiu vital de numai 550 cm², adică mai puţin decât suprafaţa unei coli de hârtie A4. Găinile stau inghesuite, pe plasa din sârmă, şi nu văd toată viaţa lumina naturală. Ele nu îşi pot mişca picioarele şi aripile. Dacă încearcă, se rănesc imediat. Sunt hrănite cu vitamine sintetice şi medicamente, iar hrana lor conţine adesea coloranţi şi furaje modificate genetic. Viaţa găinilor crescute în baterii este scurtă şi proastă. Astfel, calitatea găinilor la sacrificare după terminarea ciclului de producţie nu este bună. Riscul  de izbucnire a canibalismului şi de difuzare rapidă a unor boli infecto-contagioase în baterii este ridicat. Cu toate acestea producătorii ataşaţi de baterii au inventat bateriile îmbunătăţite care au o suprafaţă utilizabilă de 600 cm². Țări precum Austria şi Elveţia le-au interzis deja şi pe acestea. ”O cuşcă rămâne o cuşcă! Producătorii trebuie să înceteze să le folosească, iar supermarketurile să ofere consumatorilor şi ouă de la găini crescute în aer liber. Animalele au drepturi, iar ştampila de pe ou dă puterea românilor de a refuza să cumpere ouăle din baterii şi să le aleagă pe cele care indică că animalele trăiesc bine”, a spus Gabriel Păun, coordonator campanie Vier Pfoten.

”Ştampila de pe ou este un instrument la îndemâna consumatorilor de a deţine controlul asupra a ceea ce mănâncă. Un ou a cărui ştampilă începe cu cifra 0 sau 1 prezintă siguranţa că mâncăm sănătos. Cele ce încep cu cifra 2 şi mai ales cu 3 sunt produse de coşmar atât pentru găini, dar în cele din urmă şi pentru noi, cei ce le consumăm. Sistemul de creştere intensiv care în multe cazuri implică îndoparea găinilor cu medicamente şi furaje produse indsutrial se adaugă hormonilor de stress produşi de păsări ca urmare a spaţiului restrâns în care îşi duc viaţa şi a privării acestora de posibilitatea de a-şi satisface libere nevoi fizio-etologice esenţiale. Hormonii stressului produşi de găinile crescute în baterii nu dispar la gătit şi noi oamenii îi ingerăm fără să conştientizăm că stressul găinii devine stressul nostru”, a adăugat profesorul Mencinicopschi.

VIER PFOTEN cere:
- Supermarketurilor care operează în România să stopeze vânzarea de ouă de la găini chinuite în baterii şi să îşi rezolve problemele de etichetare
- ANSVSA să interzică toate tipurile de baterii pentru găini ouătoare

Contacte:
Gabriel PĂUN, Coordonator Campanie Ştampila de pe ou
Veronica TULPAN, Coordonator Proiecte Naţionale

Note:
[1] Ghidul „Ştampila de pe ou”, ediţia I este disponibil la cere atât în versiune tiparită, cât şi online la adresa:
www.vier-pfoten.ro/.........

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Valentino Luca 09 Feb, 2010 21:36 "Mai multa libertate inainte de moarte"