Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:55 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sesiune de autografe - Gheorghe Florescu - 13.05.2009

ro

13 May, 2009 17:05 870 Marime text

Sesiune de autografe - Gheorghe Florescu

Gheorghe Florescu, autorul volumul autobiografic “Confesiunile unui cafegiu", va fi prezent, vineri, 15 mai, ora 18:00, în librăria Cărtureşti din City Park Mall Constanţa, Sky level, pentru o sesiune de autografe. Invitaţii  autorului, Iulia Pană şi T.O. Bobe vă vor prezenta alături de acesta cartea care a fost considerată surpriza editorială a anului 2008.

"Confesiunile unui cafegiu" descriu epoca comunistă din anii '60, '70, '80, cu accent pe comerţul socialist concentrat în cea mai mare parte în mâna Securităţii. Prin natura meseriei sale, cafegiu şi totodată şef al magazinului de cafea şi delicatese din str. Hristo Botev 10, Gheorghe Florescu a cunoscut personaje importante din boema capitalei dar şi privilegiaţii regimului politic, cafeaua fiind în acele vremuri o marfă de lux, la care nu aveau acces decât persoanele sus-puse.

Excelentul simţ narativ şi memoria extraordinară a autorului surprind pe tot parcursul cărţii, ale cărei pagini au valoare documentară şi depun mărturie despre o lume subterană, a zvonurilor, a şpăgilor, a şantajelor, a aranjamentelor, a banilor negri. În prăvălia lui Gheorghe Florescu se strâng pe de o parte personalităţi ca Emil Botta, Nichita Stănescu, Florin Piersic, Ion Caramitru,  Leon Kalustian şi Harry Brauner, dar şi securişti - de la cei mai mici până la generali, miniştri şi alte personaje influente. Cafegiul reţine, asemenea unui arhivar, poveştile tuturor, şi ne deschide accesul spre o lume necunoscută, făcând o cronică valoroasă a acelor vremuri, scriind şi rescriind în memorie o carte pe care nu ştia dacă o va putea publica vreodată.
Nu am ţinut jurnal, că la ce trăiam eu m-ar fi trimis direct în celula condamnaţilor la moarte. Nu am putut să scriu nimic. Totul a rămas în creierul meu şi, din când în când, mai “scriam” cartea, adică revedeam, revedeam, să nu cumva să uit. (Gheorghe Florescu, Time Out Bucureşti)
Cărtureşti intenţionează să invite la librăria sa de la malul mării şi alţi scriitori şi personalităţi culturale importante pentru a le face cunoscute constănţenilor evenimente editoriale semnificative de pe piaţa de carte românească şi străină şi pentru a le prilejui întâlnirea cu autori valoroşi şi cărţi deosebite. Librăria Cărtureşti din Constanţa a fost deschisă în octombrie 2008 şi găzduieşte evenimente pentru copii, expoziţii, acţiuni culturale şi lansări de carte, încercând să fie un jucător activ pe piaţa culturală şi să revitalizeze viaţa artistică din acest perimetru.


Ana Niculescu
PR&Events Coordinator Carturesti
0732003048
ananiculescu@carturesti.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii