Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:11 13 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Seară literară cu scriitoarea Carmen Francesca Banciu la ICR Berlin

ro

09 Apr, 2016 14:35 2026 Marime text
Pe 13 aprilie 2016, în spațiile Bibliotecii și Galeriei ICR Berlin, va avea loc o seară literară care o va avea drept invitată pe scriitoarea Carmen Francesca Banciu. Sub titlul generic ”Perioada mea într-un sat românesc - Lectură din textele concepute la Cața / Katzendorf”, autoarea va împărtăși publicului impresiile din perioada petrecută la Cața, județul Brașov, în cadrul sejurului în calitate de ”Scriitor al Satului” (Dorfschreiber). De asemenea, va lectura din textele concepute cu ocazia acestei ”recluziuni creatoare”. Manifestarea se desfășoară în cadrul tradiționalei colaborări între ICR Berlin și DE-RU-GE / societatea Germano-Română din Berlin.
 
Premiul pentru ”Scriitorul Satului” este conferit pentru a treia oară. Inițiator al acestei noi tradiții este autorul și realizatorul de filme, originar din Transilvania, Frieder Schuller. Conform acestuia, laureatul premiului ”trebuie să știe asculta limba sătenilor, să se știe mira, să știe să participe la discuție, pentru a întregi printr-o contribuție poetică actuala imagine a Transilvaniei.” 
  
Carmen Francesca Banciu s-a născut în 1955 la Lipova (Arad) şi a studiat iniţial pictură bisericească şi comerţ exterior. Ca urmare a câştigării, în 1985, a „Premiului internaţional pentru povestiri scurte” de la Arnsberg, Germania, i s-a interzis să mai publice în România. Din 1991, când a obţinut o bursă DAAD în Germania, trăieşte la Berlin. Conduce seminarii de „creative writing” în diverse țări europene şi în Statele Unite ale Americii. Carmen Francesca Banciu este considerată una dintre cele mai bune scriitoare străine din spaţiul german. De-a lungul timpului, a câştigat diverse premii şi a beneficiat de numeroase burse de creaţie. Până în prezent a scris şi a publicat în limba germană mai multe volume de povestiri şi romane, dintre care amintim ”Berlin ist mein Paris” (Berlinul e Parisul meu), sau ”Das Lied der traurigen Mutter” (Cântecul mamei triste).  Cel mai nou roman ”Leichter Wind im Paradies” (Briză în paradis), apărut la editura PalmArtPress în anul 2015,  a fost prezentat și la Târgul de Carte de la Leipzig. Acesta este o poveste fermecătoare despre regăsire, liniște, oameni și natură, fiind scrisă într-un sat de munte din Grecia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii