Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:59 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Criza economica va accentua decalajele dintre statele membre UE

ro

25 Jan, 2010 16:13 788 Marime text

Analiza Săptămânii
Perioada: 19- 25 ianuarie 2010

Ieşire din crizǎ «cu emoţii » pentru moneda Euro:


Criza economicǎ va accentua decalajele dintre statele membre UE

Dolarul american a atins un nivel record de apreciere faţǎ de ultimele luni. Situaţia Greciei pune în continuare presiune pe moneda Euro. Creşterea economicǎ a SUA în ultimul trimestru al anului trecut – estimatǎ a fi la un nivel aproape dublu faţǎ de perioada anterioarǎ- aşteptatǎ sǎ susţinǎ o datǎ în plus dolarul american în raport cu Euro. În sǎptǎmâna care începe- volatilitatea pieţelor financiare e aşteptatǎ sǎ rǎmânǎ ridicatǎ.

«Criza economicǎ va accentua decalajele economice existente între statele membre UE, iar evoluţiile dezastruoase ale unora dintre acestea ameninţǎ eforturile ţǎrilor dezvoltate de a ieşi mai repede şi mai accelerat din crizǎ, atât prin presiunea pusǎ asupra monedei europene, cât şi prin implicaţiile asupra schimburilor economice. Este foarte posibil ca, în urmǎtorii ani, mecanismele financiare europene sǎ sufere anumite revizuiri, menite a proteja moneda Euro şi a nu submina evoluţiile statelor dezvoltate »,  a arătat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, cea mai mare casă de brokeraj din Europa Centrală şi de Est.
Cele mai puternice economii europene- Germania şi Franţa- au înregistrat creşteri economice încǎ din trimestrul al doilea al anului trecut, evoluţia menţinându-se şi în trimestrul al treilea; pe aceste baze, în cea de-a doua jumǎtate a anului 2009, moneda Euro a înregistrat o apreciere semnificativǎ faţǎ de moneda de referinţǎ a lumii- dolarul american, care a ajuns pânǎ la un minim de 1,5144 USD pentru 1 Euro în luna noiembrie. În contextul unor semnale pozitive ale economiei americane, dolarul american a intrat, cǎtre finele anului trecut, pe un trend de apreciere, astfel încât a încheiat 2009 la un nivel de 1,4318 USD pentru 1 Euro. « Situaţia dramaticǎ a economiei Greciei şi îngrijorarea privind potenţialele influenţe majore ale acesteia la nivel european au contribuit însǎ în mod semnificativ la deprecierea monedei Euro în ultimele zile, iar moneda Europeanǎ a atins un nivel de depreciere record, revenind la cotaţii similare celor din vara anului trecut, pe 21 ianuarie, perechea EURUSD ajungând la un minim de 1,4030. Evident, nu numai Grecia provoacǎ îngrijorare organismelor europene şi statelor dezvoltate, ci şi alte state- de exemplu Spania- care de asemenea înregistreazǎ cote record ale deficitelor economice, iar aceste evoluţii conduc la o serie de mişcǎri în cascadǎ ale pieţelor internaţionale », a precizat Victor Safta.
Pieţele financiare au înregistrat, de la începutul anului şi pânǎ în prezent, o volatilitate extrem de ridicatǎ, care se va menţine şi în perioada urmǎtoare, spun analiştii de la X-Trade Brokers, atât pe piaţa valutarǎ, cât şi pe cele de mǎrfuri, indici bursieri şi acţiuni. Revizuirile pozitive privind creşterile economice ale Germaniei şi Franţei în anul în curs, estimǎrile optimiste privind creşterea economiei americane în ultimul trimestru al anului trecut, precum şi situaţiile <<delicate>> în care se aflǎ încǎ o serie de economii europene au contribuit la mişcǎri majore pe toate pieţele; deprecierea monedei Euro şi aprecierea dolarului american au determinat o scǎdere majorǎ a preţului petrolului, care a atins un minim record pe anul în curs, de 72,39 USD/ baril sǎptǎmâna trecutǎ, marcând o scǎdere continuǎ în cea de-a doua decadǎ a lunii.
« Volatilitatea pieţelor internaţionale se va menţine ridicatǎ în viitorul apropiat. În ceea ce priveşte perioada imediat urmǎtoare, ne aşteptǎm la fluctuaţii majore pe termen scurt, având în vedere cǎ sǎptǎmâna în curs este foarte bogatǎ în ceea ce priveşte publicarea unor indicatori cu influenţe mai mult decât semnificative: PIB-ul american pe ultimul trimestru al anului trecut, rata şomajului în UE, indicatori privind pieţele imobiliare din SUA şi, respectiv, Japonia, indici privind încrederea mediului de afaceri din Germania etc. », aratǎ analiştii X-Trade Brokers. « În ceea ce priveşte Leul românesc, dincolo de <<bǎtǎliile>> proprii pe care acesta le are de dus cu diferiţi speculatori internaţionali, moneda naţionalǎ este foarte probabil sǎ înregistreze de asemenea o volatilitate sporitǎ în perioada urmǎtoare, pe care însǎ ne aşteptam ca Banca Naţionalǎ sǎ o <<controleze din umbrǎ>> », a precizat Victor Safta.


****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casă de brokeraj înfiinţată în Polonia, în anul 2002, care s-a extins în alte şase ţări europene: Cehia, Slovenia, Spania, Italia, Germania şi România, fiind autorizată şi monitorizată de instituţiile locale care reglementează pieţele de profil.
X- Trade Brokers acţionează ca intermediar pe Bursa din Varşovia şi formator de piaţă de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri) şi Opţiuni- având ca activ suport contracte tranzacţionate pe toate continentele pe pieţele valutare (forex), de mărfuri şi, respectiv, de capital (acţiuni şi indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzacţionează instrumente derivate pe piaţa extrabursieră, decontările tranzacţiilor efectuându-se direct între participanţii la piaţă (instituţii financiare, bănci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice).
XTB deţine platforme on-line de excepţie şi nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicaţiilor şi nici pentru deschiderea / închiderea poziţiilor. Clienţii au acces permanent  la conturile de investiţii, iar echipele locale oferă gratuit cea mai competentă consultanţă de profil.
La nivel european, X- Trade Brokers are peste 15.000 de clienţi care tranzacţionează lunar un volum ce depăşeşte 20 miliarde Euro.
Pe piaţa din România, X- Trade Brokers s-a lansat oficial în februarie 2009 şi este autorizatǎ de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, CNVM. Obiectivele locale de business prevad atingerea unui volum de tranzacţii de minim 400 milioane Euro pe lună până la sfârşitul anului în curs. 
Pentru mai multe informaţii vǎ invitǎm sǎ vizitaţi www.xtb.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii