Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:05 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Firma lui Marian Chiriac, partener de afaceri al familiei Cocoș furnizează proteze medicale pentru Spitalul Clinic Județean Constanța (DOCUMENTE)

ro

14 Oct, 2022 00:00 2686 Marime text

 
  • Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța a achiziționat prin negociere fără publicare prealabilă un lot de 150 de proteze totale primare cimentate de genunchi pivotante pentru suma de 1.050.000 lei fără TVA
  • Furnizorul protezei este Neos Europe SRL reprezentată de Chiriac Marian și de SC Limas Group SRL, unde același Chiriac este asociat unic și administrator
  • Neos Europe SRL a livrat în cadrul unui alt contract încheiat cu SCJU proteze ortopedice de revizie, pe 6 iulie a.c.
  • Acționarul majoritar, SC Limas Group SRL, firmă de apartament, cu capital social de un milion de lei
  • Limas Group a fost, la un moment dat, asociată cu SC Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional SA – companie în care a fost implicată Anca Dinu, sora lui Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea
  • Compania a fost și subiectul unei anchete de presă în contextul licitațiilor și încredințărilor directe din sănătate în perioada de stare de urgență
 

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța a achiziționat prin negociere fără publicare prealabilă un lot de 150 de proteze totale primare cimentate de genunchi pivotante pentru suma de 1.050.000 lei fără TVA, respectiv 1.144.500 lei cu TVA, vezi secțiunea „documente, anexa acord-cadru”.

 
Furnizorul protezei este Neos Europe SRL, vezi secțiunea „documente”.

Managerul unității sanitare, ing. Ionuț Cornel Ionescu a precizat pentru ZIUA de Constanța ca banii provin din programul national de protezare al Casei Naționale de Asigurări de Sănătăte iar procedura de negociere fără publicare prealabilă a fost premergătoare procedurii de încheiere a acordului cadru nr. 53651 din 05.10.2022, din care face parte și prezentul lot.

Despre Neos Europe
 
Potrivit www.confidas.ro., societatea Neos Europe a fost înființată în anul 2015 cu sediul în București, având obiect de activitate comerț cu ridicata cu produse farmaceutice, reprezentată de asociat și administrator Chiriac Marian cu un procent de 40% iar diferența de 60% aparține SC Limas Group SRL, cu obiect de activitate identic cu firma câștigătoare, unde același Chiriac Marian este asociat unic și administrator.
 
Chiriac Marian mai este asociat unic și administrator în firma Mercury ATC Company, înființată în 2015, și care a raportat pierdere în anul 2021, și mai este asociat  cu 50%  și administrator în societatea Abro Medical Internațional SRL, înființată la începutul anului 2022, alături de cetățeanul turc Kaya Umut Dogu.
 
Societatea Neos Europe SRL, controlată de Marian Chiriac și SC Limas Group SRL a devenit beneficiara contractului în valoare de 1.050.000 lei, atribuit de Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, prin negociere fără publicare prealabilă, sumă care reprezintă jumătate din cifra de afaceri a firmei, înregistrată în 2021, respectiv 501.555 lei.
 

Menționăm că aceeași societate, Neos Europe SRL a livrat în cadrul unui alt contract încheiat cu SCJU proteze ortopedice de revizie, pe 6 iulie a.c. Valoarea achiziției fără TVA a fost de 210.000 lei.

 
Despre acționarul majoritar, SC Limas Group SRL, firmă de apartament, cu capital social de un milion de lei

Potrivit Confidas.ro., societatea a fost înființată în anul 1998 în București, asociat unic și administrator același Chiriac Marian. Activitate principală  a firmei este  comerţ cu ridicata al produselor farmaceutice, 18 salariați și achiziții publice în valoare de 48.251 540,41 lei.

Printre autorități contractante amintim Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale - Unitatea Teritoriala 515 Bucuresti , Centrul Scolar pentru Educatie Incluzivă "Delfinul”, Centrul Regional de Transfuzie Sanguine Iași, Centrul Medical de Diagnostic, Tratament Ambulatoriu și Medicină Preventivă.
 
Societatea Limas Group SRL a înregistrat în 2021, o cifră de afaceri de 30.984.040 lei și profit de 6.866. 638 lei.

Potrivit informaţiilor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, SC Limas Group SRL a fost înfiinţată, în anul 1998, de către Niculaie Chiriac, tatăl lui Marian, iar, încă din decembrie 2004, societatea a avut ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice.
 
Sediul social al firmei a fost, şi atunci, ca şi acum, într-un apartament din strada Grigore Moisil nr. 4 din Capitală.
 
În februarie 2005, Niculaie Chiriac decide să îi cedeze fiului său, Marian, 90% din acţiunile firmei, dar şi administrarea afacerii, iar, în mai 2007, bătrânul iese cu totul din companie, Marian devenind unic asociat.
 
În iunie 2014, Marian Chiriac se mută din apartamentul în care locuia, situat în Calea Plevnei, direct într-un apartament din cartierul retrocedat de Neculai Onţanu lui Gheorghe Stelian, zis Stelu, săgeata lui Cocoş, mai exact într-un bloc situat în strada Wolfgang Amadeus Mozart, din cartierul Floreasca.

Tot de la Registrul Comerţului reiese şi faptul că tatăl lui Marian Chiriac, Niculaie senior, împreună cu SC Limas Group SRL, au înfiinţat, în anul 2015, o altă companie, SC Mercury ATC Company SRL, cu sediul în Mozart, cu un capital social în valoare de un milion de lei noi, Limas deţinând 99% din acţiuni, până 19 ianuarie 2016, când a cedat acest pachet lui Marian Chiriac.
 
Obiectul de activitate declarat al acestei noi companii era consultanţa pentru afaceri şi management.

Limas Group a fost, la un moment dat, asociată cu SC Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional SA – companie în care a fost implicată Anca Dinu, sora lui Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, în societatea SC Zenith Business Group & Parteners SRL.
 
SC Limas Group a fost subiectul unei anchete de presă publicată în  lumeapolitica.ro. pe 1 februarie 2021, în contextul licitațiilor și încredințărilor directe din sănătate în perioada de stare de urgență, vezi secțiunea „citește și”.
 
Totodată, Spitalul Clinic Judeţean Constanţa a mai colaborat în trecut cu Limas Group ,acord cadru  furnizare materiale sterilizare  în 2012, pentru suma de 614.088 de lei, iar în 2013, a cumpărat seringi de 52.500 de lei tot de la Chiriac Marian, iar în 2014 se repetă acordul cadru din 2012, furnizare materiale sterilizare contract în valoare  de 1.700.000 lei.
 

Despre Negocierea fără publicare prealabilă
 
Legea achizițiilor publice 98/2016 are prevăzuă aceasta situație pentru autoritatea contractantă, conform lege5.ro, astfel:
 
(1) Autoritatea contractantă are dreptul de a aplica procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare pentru atribuirea contractelor de achiziţii publice/acordurilor-cadru de lucrări, de produse sau de servicii într-unul din următoarele cazuri:


a) dacă în cadrul unei proceduri de licitaţie deschisă ori licitaţie restrânsă organizate pentru achiziţia produselor, serviciilor sau lucrărilor respective nu a fost depusă nicio ofertă/solicitare de participare sau au fost depuse numai oferte/solicitări de participare neconforme, cu condiţia să nu se modifice în mod substanţial condiţiile iniţiale ale achiziţiei şi, la solicitarea Comisiei Europene, să fie transmis acesteia un raport;
 
b) dacă lucrările, produsele sau serviciile pot fi furnizate numai de către un anumit operator economic pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2);


c) ca o măsură strict necesară, atunci când perioadele de aplicare a procedurilor de licitaţie deschisă, licitaţie restrânsă sau negociere competitivă nu pot fi respectate din motive de extremă urgenţă, determinate de evenimente imprevizibile şi care nu se datorează sub nicio formă unei acţiuni sau inacţiuni a autorităţii contractante.


(2) Motivele prevăzute la alin. (1) lit. b) sunt următoarele:


a) scopul achiziţiei este crearea sau achiziţionarea unei opere de artă sau unei reprezentaţii artistice unice;
b) concurenţa lipseşte din motive tehnice;
 
Prin urmare, atribuirea prin negociere fără publicare prealabilă, obligatoriu trebuie să se încadreze în situațiile precizare în lege, respectiv, fie dacă în cadrul unei licitații anterioare, dacă a existat,   au fost depuse oferte neconforme, fie protezele ortopedice pot fi furnizate de un singur operator economic, doar că aici precizările se referă la crearea operă de artă sau concurența lipsește din motive tehnice, fie a existat o maximă urgență.

 
Despre toate procedurile publice cu impact asupra județului Constanța, cine și ce cumpără, cine și cât câștigă puteți citi accesând categoria „Combaterea criminalității în achizițiile publice“.
 
În secțiunea „Documente“ puteți consulta anunțul de atribuire a contractului, de pe licitatiapublica.ro.
 
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:


Spitalul Clinic Județean Constanța cumpără proteze ortopedice prin negociere fără publicare prealabilă (DOCUMENTE)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii