Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:00 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANI a atribuit contractul firmei Siveco România SA Peste 24 de milioane de lei pentru prevenirea conflictelor de interese în achizițiile publice (document)

ro

08 Jul, 2014 00:00 3306 Marime text
Agenția Națională de Integritate (ANI) a atribuit, la sfârșitul lunii iunie, contractul pentru implementarea sistemului informatic integrat de prevenire a conflictelor de interese în achizițiile publice. Potrivit anunțului de atribuire nr. 147874/02.07.2014, o singură ofertă din cele patru a fost declarată admisibilă la procedura de licitație deschisă. Operatorul economic căruia i-a fost atribuit contractul este SC Siveco România SA, valoarea contractului fiind de 24.530.000 de lei.

Siveco România SA figurează la Registrul Comerţului cu trei acţionari persoane juridice, respectiv Siveco Netherlands B.V., cu sediul în Olanda, Siveco România SA şi Siveco International SA, şi cinci acţionari persoane fizice, respectiv Ecaterina Aurora Crusti, Daniela Bichir, Gabriel Florian Ilia, Irina Socol şi Mihail Alexandru Radasanu. La sfârșitul anului 2013, firma declarase o cifră de afaceri de 206.069.194 de lei, un profit net de 17.290.287 de lei și 765 de salariați.
După cum a declarat președintele ANI, Horia Georgescu, într-un interviu acordat HotNews, sistemul informatic integrat care va preveni conflictul de interese în timp real ar urma să fie operațional anul acesta. Sistemul, denumit Prevent, este „o platformă integrată care va presupune interacțiunea cu Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), după care procesarea va fi făcută la ANI prin analiza automată a datelor“, potrivit şefului ANI. Obiectivul acestei platforme este de a preveni conflictul de interese în timp real, fiind, în primă fază, aplicată la achizițiile publice pe fonduri UE, urmând ca, mai apoi, să fie implementată la achizițiile publice din tot sistemul național.

După cum a precizat preşedintele ANI, participanții la licitațiile publice vor trebui să completeze un formular de integritate. „În momentul în care o firmă a unei persoane cu funcție de decizie într-o instituție va participa la o procedură de licitație cu rude până la gradul II, așa cum este definit conflictul de interese, sistemul va emite un avertisment pe care îl vom transmite mai departe persoanei respective și o vom atenționa că este pe cale să se producă un conflict de interese“, a spus Horia Georgescu.
Implementarea unui astfel de soft este necesară ca urmare a faptului că principala deficiență observată de Comisia Europeană în cadrul controalelor derulate la proiectele cu finanțări europene constă în conflictele de interese în cadrul procedurilor de achiziții publice.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii