Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:26 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

BERD sprijină COSMOTE România în cursa 4G printr-un împrumut de 225 milioane de euro, pentru o infrastructură telecom mai performantă

ro

24 Jul, 2013 15:55 1126 Marime text
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) vine în sprijinul pieţei locale de servicii de comunicaţii mobile în bandă largă, prin cel mai mare credit sindicalizat din ţară din acest an, cu scopul de a oferi utilizatorilor şi mediului de afaceri un număr extins de servicii cu valoare adăugată.
 
COSMOTE România – subsidiară a Hellenic Telecommunications Organizations (OTE), operatorul mobil grec lider în Europa de Sud-Est – va primi o finanţare de 225 milioane euro din partea BERD: 75 de milioane euro din surse proprii ale BERD şi 150 milioane euro credit sindicalizat din partea unui grup format din şapte bănci comerciale.
 
Acest împrumut va permite COSMOTE România să finanţeze reînnoirea licenţelor şi să îşi îndeplinească obligaţiile de plată pentru spectrul alocat serviciilor mobile 4G, precum şi să acopere o parte din investiţiile necesare dezvoltării reţelei.
 
Cererea consumatorilor români de servicii mobile în bandă largă este în creştere, iar competiţia acerbă pentru furnizarea serviciilor 4G se intensifică. Companiile se confruntă cu cheltuieli semnificative, pe fondul investiţiilor în extinderea reţelelor şi a portofoliului de servicii.

Finanţarea furnizată de BERD va permite COSMOTE România să îşi multiplice avantajele competitive. Astfel, compania va furniza servicii de comunicare în bandă largă de o calitate sporită, precum şi aplicaţii şi servicii noi şi inovative.
 
„Pentru BERD, construirea unei infrastructuri IT&C de încredere este esenţială pentru încurajarea inovaţiei şi a industriilor moderne centrate pe cunoaştere”, a spus domnul James Hyslop, Directorul BERD România. „În toate ţările în care BERD derulează proiecte de investiţii, telecomul este un sector extrem de dinamic, bazat pe cunoaştere. Suntem încântaţi că prin acest împrumut contribuim la eforturile COSMOTE România de a creşte piaţa telecom din România, în beneficiul utilizatorilor şi al mediului de afaceri. Suntem, în egală măsură, onoraţi de faptul că această tranzacţie este un proiect implementat în parteneriat cu Grupul OTE, implicând, de asemenea, un grup extins de bănci cu tradiţie”, a adăugat acesta.
 
Aranjori principali mandataţi (Mandated Lead Arrangers) pentru acest credit sindicalizat sunt ING Bank şi Société Génerale, Aranjori principali (Lead Arrangers) sunt Erste Group Bank AG şi Eurobank Private Bank Luxembourg S.A, Citibank, NBG Bank Malta Limited şi Raiffeisen Bank International AG sunt Aranjori (Arrangers).
 
Michael Tsamaz, Preşedinte şi CEO al Grupului OTE, a spus: „Acest acord reprezintă un vot de încredere pentru România, pentru viitorul şi oportunităţile pe care ţara le oferă. De asemenea, este o dovadă a încrederii pe care BERD o manifestă pentru Grupul OTE, pentru stabilitatea sa financiară şi procesele de transformare de succes derulate. În ciuda condiţiilor macroeconomice, ne concentrăm în continuare pe crearea de valoare pentru publicul local şi investim în viitor, prin construirea infrastructurii telecom de mâine”.
Nikolai Beckers, CEO COSMOTE România, a afirmat: „Industria telecom este intens influenţată de investiţii, iar schimbările tehnologice se întâmplă rapid. COSMOTE România, în calitate de furnizor complet de servicii de comunicare, a lansat serviciile 4G în aprilie acest an, confirmând încă o dată strategia orientată spre clienţi. Prin acest împrumut din partea BERD, ne consolidăm resursele, astfel încât să putem urma un plan optim de investiţii pentru dezvoltarea serviciilor în bandă largă”.
De la lansarea operaţiunilor sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde de euro în peste 330 de proiecte în România, angrenând peste 12 miliarde de euro pentru acestea, din surse externe de finanţare.
 
###
 
BERD, deţinută de 64 de ţări şi două insituţii interguvernamentale, sprijină dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiilor. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina web, Facebook şi Twitter.
Contact: Olga Roşca
Tel: +90 2123861113
Email: roscao@ebrd.com
 
###
 
Reţeaua 4G COSMOTE România: în urma licitaţiei pentru spectru derulată de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), încheiată pe 24 septembrie 2012, COSMOTE România şi-a reînnoit licenţa deţinută în prezent în benzile de 900 MHz şi 1800 MHz şi a achiziţionat spectru suplimentar în benzile de 800 MHz, 1800 şi 2600 MHz. Noile licenţe devin valide începând cu 6 aprilie 2014 şi vor fi disponibile pentru o perioadă de 15 ani.
Prin această licitaţie, COSMOTE România a securizat 50 x 2 MHz de spectru, în deplină conformitate cu obiectivele și strategia de licitație a companiei, prin care va putea susţine nevoile de extindere a reţelei pe termen lung, din punct de vedere al dezvoltării şi al capacităţii de a găzdui toate tehnologiile (2G/3G/4G).
În aprilie 2013, COSMOTE România a lansat comercial serviciile 4G în Bucureşti (zona de nord), Otopeni, Ploieşti, Cluj, Iaşi şi în staţiunile turistice Sinaia, Buşteni, Predeal. Reţeaua 4G furnizează o experienţă de utilizare semnificativ îmbunătăţită, permiţând viteze de descărcare de până la 75 Mbps, respectiv de încărcare de până la 37,5 Mbps. Într-o primă fază, descărcarea şi încărcarea datelor prin noua reţea 4G a COSMOTE România sunt disponibile prin două modemuri, Huawei E3276 şi ZTE MF823, respectiv prin intermediul tabletei Samsung Galaxy Note LTE 10.1.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii