Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:48 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Wild Art revine

ro

06 Feb, 2012 14:29 1870 Marime text

Proiectul Wild Art se desfasoara din decembrie 2011 in contextul legal oferit de Asociatia Culturala Wild Art/Constanta, care,pentru viitor va initia si incheia parteneriate si colaborari menite a veni in sprijinul culturii locale.Membrii fondatori sunt si initiatorii proiectului cu acelasi nume,Laura Stroe,Dan Ferariu si Marian Cojoc(prorectorul Univ.Ovidius,Constanta). Asociatia Culturala Wild Art/Constanta va fi lansata miercuri 8 februarie,ora 18:00,in cadrul primului vernisaj din anul 2012,al artistului Leonte Nastase,vernisaj ce va avea loc in incinta Clubului Doors din strada Traian nr. 68A.

Proiectul cultural Wild Art,  Vama Veche, desfasurat in perioada iunie-septembrie 2011,  reprezinta prototipul proiectului cu acelasi nume, care se va derula incepand cu anul 2012, pe o perioada nedeterminata. In Vama Veche, sub egida Wild Art, a functionat o galerie de arta, non-profit, numita  Galeria de Vara Wild Art, care a organizat evenimente culturale, expozitii de arta contemporana si concerte live.Evenimentele Wild Art au vizat modul de reprezentare a artei, practici expozitionale inedite si cultivarea unei culturi originale, moderne.
Dincolo de "lipsa de experienta", de inevitabilele lacune organizatorice, fortuite, criticate obiectiv sau nu, proiectul Wild Art s-a bucurat de interesul mediilor atistice (realizandu-se o parte din agenda culturala a verii 2012, unde s-au inscris deja ca expozanti artisti din tara si strainatate) ;proiectul a servit drept analiza istoricilor de arta si jurnalistilor culturali, fenomenul a intrat in atentia media, fiind prezent in presa locala si nationala, in presa de specialitate si virtuala.Wild Art a cunoscut in cateva luni o crestere spectaculoasa si datorita colaboratorilor si partenerilor sai (Uniunea Artistilor din Constanta, UNU, Universitatea "Ovidius", Constanta, Muzeul de istorie si Arheologie, Tulcea, Complex Turistic Amphora),carora le aduce sincere multumiri.
Existenta proiectului Wild Art se bazeaza pe un concept original, pe noi forme de colaborare intre creator si privitor, pe competitie culturala, pe notiunea de identitate in care arta este utilizata ca un instrument eficient pentru reflectarea acesteia.
Din luna ianuarie 2012, proiectul Wild Art se va desfasura pe doua perioade, vara/iarna, Hibernala Wild Art/Estivala Wild Art, dezvoltandu-se in mai multe zone geografice, nu numai Constanta si Vama Veche, in multiple locatii, spatii diverse, cele mai multe neconventionale.
Pentru Hibernala Wild Art/Constanta,  s-a infiintat o galerie destinata artei contemporane, intr-un spatiu inedit, in incinta cladirii GMB, Club The Doors.Aici, Wild Art si-a propus sa aplice strategia de "Concept Club"-un loc de intalnire al artei contemporane cu publicul, un spatiu ce ofera posibilitatea de a purta discutii la o cafea, de a rasfoi un album de arta, de a vizita o expozitie interesanta, de a viziona trupe de muzicieni concertand live. Galeria Wild Art/The Doors va fi un loc destinat clubingului neobisnuit, stilat, lansarilor de albume si carti de arta, albumelor muzicale, concertelor live, vernisajelor, fiind un loc al informarii si formarii culturale intr-o forma originala, contemporana.
Estivala Wild Art se va produce constant in Vama Veche, probabil in acelasi spatiu, cunoscut, daca viitoarele conditii organizatorice vor fi acceptate si onorate de catre colaboratorii si gazdele Galeriei de Vara  Wild Art,Complex Turistic Amphora.
Pe langa cele doua galerii de arta, hibernala si estivala, stabile, se vor utiliza si alte spatii,  neconventionale,  exploatate in diverse mandate curatoriale, sub titulatura de Wild City,toate facand parte din mediul urban.
Wild City reprezinta intentia de a nu respecta riguorile clasicului, de a promova arta, cu un mesaj bazat pe  o maxima libertate de exprimare si o modalitate de expunere si vernisare nonconformista,reprezinta o serie de evenimente artistice produse in cadrul proiectului Wild Art.
Wild City isi propune sa utilizeze spatii publice sau private neconventionale reprezentate de galerii neconventionale (care pot fi practic orice fel de incinte, construite in mod expres cu  scop artistic) sau zone cu alte destinatii, dar adaptate expunerii, spatii publice, private, naturale, industriale, virtuale, transformate in spatii artistice.
Proiectul Wild Art va desfasura si  o sectiune culturala pentru copii numita Wild Art Kids unde acestia vor avea posibilitatea de a participa la ateliere de formare, specifice artei contemporane, isi vor putea expune lucrarile si vor fi mediatizati in aceleasi conditii ca si ceilalti artisti.

Wild Art si-a propus ca obiective:
· Sensibilizarea societatii contemporane,locale si nu numai fata de actul  artistic
· "Educarea"publicului, capabil sa descifreze si sa asimileze actul cultural
· Coordonarea unor activitati de cercetare, documentare si reprezentare a artei romanesti
· Formarea unui cadru de difuzare a informatiei culturale in/prin mediile de comunicare
· Participarea/prezenta pe piata nationala/internationala de arta
· Crearea unei platforme culturale originale


· Reinterpretarea limbajelor traditionale
· Definirea si estimarea valorilor estetice
· Echilibrarea relatiei dintre oferta si cerere, creator-privitor, artist-public, vanzare-cumparare
· Atragerea specialistilor(artisti, istorici si istorici ai artei, critici de arta,  curatori, galeristi, jurnalisti culturali )si a mediului de afaceri in proiecte culturale
· Realizarea unui portofoliu de artisti si a unui portofoliu business(colectionari,oameni de afaceri, oameni care vor asigura o achizitionare constanta a lucrarilor)
· Initierea si realizarea unor programe de educatie culturala si management cultural
· Initierea si dezvoltarea unui business creativ(expertiza, promovare, expunere,vanzare)
· Colaborari ci parteneriate media, cu institutii de invatamant si cultura(universitati, muzee,galerii)
Oferta culturala Wild Art:
· Expunere in spatii originale (conventionale/neconventionale), organizare de expozitii,tabere de creatie
· Asiguarea logisticii unei expozitii (gratuitatea spatiului, vernisaj/protocol minim, mediatizare in presa scrisa,televiziune si radio, materiale promotionale in functie de bugetul alocat fiecarui eveniment-flyere,invitatii,afise,reclama,etc,transportul gratuit al lucrarilor).In functie de dorinta fiecarui expozant se va asigura prezenta unui critic de arta local sau din Bucuresti, vor fi prezenti la fiecare eveniment istorici, istorici de arta,curatori,  galeristi, colectionari si reprezentanti ai institutiilor culturale care vor avea rol sa accentueze calitatea de artist a expozantului si valoarea artistica si economica a lucrarilor.
· Utilizarea portofoliului business al Wild Art in asigurarea trecerii artistilor la un nivel de profitabilitate constanta in vanzarea lucrarilor
· Organizarea unor ateliere(practice),work-shopuri,conferinte,sesiuni de comunicari si dezbateri on line culturale(arta,istoria artei,management cultural etc),editare de publicatii de arta (la sfarsitul fiecarui an cultural Wild Art se va realiza un album in care vor fi prezente evenimentele si artistii perioadei respective si un catalog de prezentare a artistilor si lucrarilor destinate spre vanzare, catalog adresat in mod special galeriilor din tara si strainatate, colectionarilor si mediului de afaceri)
· Realizarea unei galerii virtuale in care va fi prezent orice artist colaborator Wild Art
· Wild Art nu pretinde beneficii din partea artistilor dar pentru continuarea realizarii unui patrimoniu cultural al galeriei (demers initiat la galeria din Vama Veche, inca din luna iunie)artistii expozanti pot dona o lucrare personala la finalul fiecarui eveniment.
· Pentru o mai buna colaborare, Wild Art va incheia un protocol scris cu persoanele si institutiile colaboratoare/partenere, protocol in care vor fi stipulate toate obiectivele,ofertele,beneficiile si  obligatiile reciproce.
Wild Art aduce multumiri artistilor care au acordat credit noii galerii din Vama Veche, galerie care, datorita lor a reusit sa se evidentieze si sa "conteze"in spatiul cultural romanesc.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii