Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:34 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legea privind Ziua Tatalui si Ziua Mamei

ro

10 Jun, 2009 14:00 1362 Marime text

http://www.t-a-t-a.ro/
Comunicat de presa
Senatul Romaniei a adoptat

Legea privind Ziua Tatalui si Ziua Mamei


Senatul Romaniei a adoptat marti, 9 iunie 2009, proiectul de lege pentru instituirea Zilei Tatalui si a Zilei Mamei, elaborat de Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. si sustinut de grupul parlamentarilor pro-familie (deputatii Mircia Giurgiu, Liana Dumitrescu, Victor Ponta, Laszlo Borbely, Ludovic Orban, Aledin Amet, Petru Movila, senatorul Emilian Francu). Desi proiectul T.A.T.A. avea avizul negativ al Guvernului Romaniei si un raport de respingere intocmit de Comisia pentru munca, familie si protectie sociala, plenul Senatului l-a adoptat cu 89 de voturi PENTRU, 4 abtineri si 3 voturi IMPOTRIVA. O delegatie a T.A.T.A. formata din copii, parinti, bunici a asistat la sedinta Senatului, oferind fiecarui senator o diploma de onoare cu ocazia acestui eveniment.

Conform initiativei legislative, ZIUA TATALUI se va sarbatori in fiecare an in prima duminica a lunii mai, iar ZIUA MAMEI va fi serbata in a doua duminica a lunii mai. Autoritatile centrale si locale vor fi autorizate sa organizeze manifestari prilejuite de aceste evenimente.

Romania ramasese singurul stat din Uniunea Europeana (U.E.) care nu-i onora pe cei doi parinti in cadrul unor sarbatori destinate acestora. Dintre cele 27 de state ale U.E., doar Romania nu sarbatorea ZIUA TATALUI, in timp ce ZIUA MAMEI era asimilata Zilei Femeii, in lipsa unei sarbatori distincte, fiind marcata pe 8 martie. Doar Romania serba neoficial Ziua Mamei pe 8 martie, in timp ce alte 21 de tari europene au sarbatoarea in calendar in a doua duminica a lunii mai, asa cum stabileste si legea adoptata de Senat.

Inaintea sedintei de marti, 9 iunie, a plenului Senatului, lideri ai partidelor si grupurilor parlamentare au declarat ca proiectul de lege privind Ziua Tatalui si Ziua Mamei se bucura de o sustinere generala, fiind realizat asadar un firesc consens cu privire la adoptarea unei initiative care reprezinta un gest de normalitate in societatea romaneasca si care nu angajeaza cheltuieli publice, deoarece duminica este deja zi libera.

O serie de personalitati sprijina demersul legislativ, considerand fireasca instituirea Zilei Mamei si a Zilei Tatalui, printre acestia numarandu-se doamnele si domnii, mamicile si taticii, fii si fiicele Nadia Comaneci, Ilie Nastase, Mircea Lucescu, Elisabeta Lipa, Leonard Doroftei, Iolanda Balas, Octavian Bellu, Gabriela Szabo, Mihai Covaliu, Catalina Ponor, Marius Urzica, Ivan Patzaichin, Marius Lacatus, Emerich Ienei s.a.

Campania de promovare a proiectului de lege pentru instituirea Zilei Mamei si a Zilei Tatalui are si doua logo-uri muzicale, reprezentate de slagarele “Multumesc, iubita mama” si “Tata”, interpretate de artistii Mirabela Dauer si Dan Iliescu (trupa TIMPURI NOI). Autorii celor doua piese muzicale au cedat gratuit drepturile de autor pentru sustinerea campaniei de promovare a initiativei legislative.

Legea privind instituirea Zilei Tatalui si a Zilei Mamei are drept obiectiv asigurarea unui echilibru social si evidentierea importantei ambilor parinti in viata de familie si in societatea romaneasca. Sarbatorirea anuala atat a mamei cat si a tatalui confirma asadar perfecta egalitate in drepturi a celor doi parinti, onorandu-le deopotriva importanta in universul copilului. Initiatorii au reusit astfel sa promoveze familia si valorile fundamentale ale acesteia, aducand in prim-plan problematica complexa cu care se confrunta parintii in societatea romaneasca.

Din punct de vedere statistic, din datele detinute de Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor - T.A.T.A., a rezultat ca ZIUA MAMEI este de regula sarbatorita pe mapamond anual intr-a doua duminica a lunii mai. Circa 70 de state ale lumii (cca. 80% din populatia Globului) au asadar o data comuna pentru aceasta sarbatoare. Australia, Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Elvetia, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii, tarile baltice, statele din America de Sud, tarile nordice au in comun a doua duminica a lunii mai consacrata drept ZIUA MAMEI.

Pentru ca pe plan mondial nu exista si in cazul celebrarii ZILEI TATALUI o traditie la fel de bine conturata in jurul unei date anume, autorii proiectului de lege au considerat ca este salutar ca aceasta sa fie marcata tot in luna mai, in prima duminica, pentru a promova mai usor ambele sarbatori dedicate parintilor. Romania este singurul stat european care nu are inca o traditie in ceea ce priveste sarbatorirea Zilei Tatalui.

Sarbatorirea ambilor parinti va avea un efect pozitiv asupra societatii romanesti, subliniind astfel ca mama si tatal sunt la fel de importanti in viata de familie si in universul copilului. Intr-o societate in care familiile monoparentale sunt tot mai numeroase, stabilirea unor date diferite pentru ZIUA TATALUI si pentru ZIUA MAMEI este binevenita pentru a intari principiul egalitatii de tratament si pentru a da posibilitatea copiilor sa le petreaca impreuna cu fiecare parinte. Onorarea distincta a celor doi parinti va oferi prilejul evidentierii importantei si rolului fundamental al mamei si al tatalui in cresterea si educarea propriilor copii, demonstrand ca cei doi parinti sunt complementari. Instituirea Zilei Mamei si a Zilei Tatalui reprezinta asadar un demers firesc, un gest de normalitate in societatea romaneasca, fiind rodul colaborarii dintre Asociatia T.A.T.A. si parlamentari romani preocupati de sustinerea familiei, de protejarea drepturilor copilului si de intarirea rolului fiecarui parinte in cresterea si educarea propriului copil.

Informatii suplimentare se pot obtine  la tel. 0723.568.280, 0744.148.965, tel./fax 021.345.0123, asociatiatata@gmail.com, http://www.t-a-t-a.ro/ .

PRESEDINTE,

Bogdan Draghici
 
Detalii despre Legea T.A.T.A. sunt disponibile pe http://www.t-a-t-a.ro/

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii