Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:23 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa privind materialul video difuzat in data de 12 mai 2015 de DIGI24

ro

14 May, 2015 11:26 952 Marime text
În data de 12 mai 2015, televiziunea Digi 24 a difuzat un material video în care erau prezentată o situatie privind o licitaţie a  Programului national de supraveghere si control al tuberculozei, în achizitia unor teste de diagnostic rapid a tuberculozei.
 
Diagnosticul precoce în cazul tuberculozei multidrog rezistente este relativ nou în Romania şi foarte dorit de pacienţi şi util în acelaşi timp medicilor şi pacienţilor. Faptul că pacienţii nou diagnosticaţi au parte de metode de diagnostic rapid, reprezintă un demers catre normalizare in tratamentul tuberculozei. ASPTMR a susţinut tot timpul introducerea metodelor de diagnostic rapid, metode care înca sunt disponibile în foarte putine locuri din ţară.
 
În acelaşi timp nu putem ramâne indiferenţi la informaţiile prezentate de televiziune. Daca într-adevar testele inferioare ca performanţă sunt de 23 de ori mai scumpe decât cele recomandate de OMS, atunci nu facem decât sa limitam accesul pacienţilor la metode de diagnostic rapid şi corect, lucru cu care ASPTMR nu poate fi de acord.
„Pentru a clarifica situaţia şi pentru a înţelege dacă o parte din pacienţi au fost privaţi de metode de diagnostic rapid din cauza achiziţiilor la preturi nejustificate, avem nevoie de transparenţă din partea Programului Naţional de control al tuberculozei" , a declarat Ştefan Răduţ, supravieţuitor al tuberculozei multidrog-rezistente, Vicepreşedinte ASPTMR.
 
Dorim să avem ca partener toate instituţiile de presa, în demersul nostru de limitare a fenomenului de stigmatizare a pacienţilor cu tuberculoză, de aceea ne dorim sa fie evitate etichetarile de gen tuberculosi, ofticosi, tebecisti, mederisti sau alte etichetari ce pot naste excludere sociala. Credem ca putem oferi un ajutor institutiilor de presa in acest sens, daca se doreste informarea optima in ce priveste situatia pacientului cu tuberculoza si problema tuberculozei in Romania, respactand drepturile pacientului si ale omului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii