Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:32 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anul acesta se implinesc 200 de ani de la nasterea lui Charles Darwin - 04.02.2009

ro

04 Feb, 2009 20:09 1004 Marime text

Celebrarea "Anului Darwin" in Romania

- conferinta de presa -

- joi, 12 februarie 2009, ora 13.00 -

Muzeul de Istorie si Arta al Municipiului Bucuresti (Palatul Sutu)
         
            Anul acesta se implinesc 200 de ani de la nasterea lui Charles Darwin si 150 de ani de la publicarea cartii lui "Despre originea speciilor" care a revolutionat biologia si numeroase alte discipline stiintifice precum si viziunea asupra originii omului si a lumii vii. Teoria evolutiei prin selectie naturala a fost ulterior sustinuta si completata de numeroase probe materiale si de descoperirile geneticii, fiind astazi considerata una dintre cele mai importante si influente teorii din ultimele secole.

In tarile care pun pret pe importanta cunoasterii stiintifice au loc numeroase actiuni si manifestari de celebrare a operei si vietii naturalistului in cadrul "Anului Darwin - 2009".

Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa", Revista "National Geographic" din Romania si Asociatia Umanista Romana vor realiza, in parteneriat, o serie de actiuni si manifestari prin care vor inscrie si Romania pe harta tarilor in care este celebrat "Anul Darwin". Aceasta initiativa are drept scop promovarea stiintei si a evolutionismului in randul tinerilor dar si a publicului larg. Stimularea interesului pentru cunoasterea stiintifica reprezinta un factor esential de care depinde dezvoltarea societatii romanesti.

Din nefericire, acest eveniment gaseste Romania in postura de a fi unica tara din Europa in care teoria evolutiei a fost eliminata din programa de biologie in invatamantul preuniversitar, ceea ce face cu atat mai necesara seria de actiuni planificate pentru celebrarea "Anului Darwin".

Asociatia Umanista Romana va cere Ministerului Educatiei reintroducerea neintarziata a teoriei evolutiei in programa de biologie. De altfel, Consiliul Europei, prin Rezolutia nr. 1580/2007 solicita statelor membre ca teoria evolutiei "sa aiba o pozitie centrala in programele didactice, si indeosebi in cele stiintifice – atat timp cat, ca orice alta teorie, va rezista in fata examinarii stiintifice exhaustive."

In data de 12 februarie 2009, la ora 13.00, la Muzeul de Istorie si Arta al Municipiului  Bucuresti – Palatul Sutu (Bd. Bratianu nr. 2), va fi dat startul actiunilor de celebrare a "Anului Darwin" in Romania, printr-o conferinta de presa si prin lansarea oficiala a site-ului dedicat evenimentelor ce vor avea loc.

Invitam media din Romania sa participe la acest eveniment si sa reflecte actiunile care se vor derula pe parcursul "Anului Darwin", actiuni al caror succes depinde, in mod hotarator, de o buna mediatizare. 

            Va rugam sa ne confirmati la adresa asociatiaumanista@gmail.com prezenta la conferinta de presa si interesul pentru aceasta tema pentru a va putea pune la dispozitie materiale informative suplimentare.

           Incurajam presa sa realizeze in aceasta perioada materiale informative despre opera lui Darwin, despre evolutionism si modul in care a schimbat acesta intelegerea asupra originii vietii si omului, despre importanta stiintei pentru dezvoltarea unei societati.

Cateva resurse despre Anul Darwin:

http://www.darwinday.org/

http://www.darwin200.org/

http://en.wikipedia.org/wiki/Darwin_Day

http://www.thebeagleproject.com/Darwin2009.html

http://darwin-online.org.uk/2009.html

http://video.google.com/videoplay?docid=-4471435322910215458 – Documentarul "Geniul lui Charles Darwin" realizat de Richard Dawkins si premiat recent drept cel mai bun documentar.

Resurse privind eliminarea teoriei evolutiei din program de biologie din Romania:

http://www.humanism.ro/articles.php?page=62&article=230

http://www.humanism.ro/articles.php?page=62&article=225

http://www.iheu.org/romania-removes-theory-of-evolution-from-school-curriculum

Contact:

Dr. Aurora Stanescu – Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa"
auroras@antipa.ro

Diana Alexandra Ion – Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa"
dianai@antipa.ro

Cristian Lascu – Redactor Sef – National Geographic
clascu@sanomahearst.ro

Remus Cernea – Presedinte – Asociatia Umanista Romana
www.secularhumanism.ro
tualegi.eu@gmail.com , 0727.583.594

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii