Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:17 19 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce şanse are candidatul ACL să câştige procesul cu ANI Vezi interpretarea Curţii de Apel Constanţa faţă de Curtea de Apel Alba Iulia

ro

30 Oct, 2014 08:00 767 Marime text
Klaus Iohannis a câștigat în primă instanță la Curtea de Apel Alba Iulia procesul cu ANI. Însă potrivit unei analize realizate de ştiripesurse.ro, aceasta este singura curte de de apel din țară care a interpretat legea în acest fel, în timp ce în toate celălalte cazuri ANI a avut câștig de cauză.

În cazul în care va fi ales președintele României și va pierde ulterior procesul se va ajunge cu siguranță la arbitrajul CCR, în caz contrar va pierde funcția de primar al Sibiului automat, informează ştiripesurse.ro.

Iată interpretarea Curții de Apel Alba Iulia


,, SC Apă Canal  în calitate de operator regional, deservind două județe, precum și orașe și commune de pe cuprinsul acestora, nu se încadrează în categoria societăților comerciale de interes local.

Legiuitorul, după cum se observă din textile legale mai sus arătate, operează în clasificarea societăților comerciale după criteriul interesului pe care acestea îl reprezintă local, județean sau statal, interes care se suprapune cu competența lor teritorială de activitate. Competența acestor societăți, cel mult, se suprapune cu competența din punct de vedere territorial a autorităților publice care le înființează, competență peste care acestea nu pot dispune și care se exercită în limitele teriotriale pe care o administrează și o conduc.

Aria de deservire și în mod corelativ, de interes a SC Apă Canal SA vizează două județe, Sibiu, respective Brașov, astfel că se poate afirma că această societate este în prezent de interes regional.

SC Apă Canal S.A. nu poate fi calificată societate comercială de interes local în sensul normei prevăzută de art. 87 alin 1 lit f) din Legea nr. 161/2003, ceea ce atrage neîntrunirea elementelor constitutive ale acestei incompatibilități legale, astfel că reclamantul nu este incompatibil a participa în calitate de reprezentant al Comunei în adunările generale a acționarilor acesteia. "


Iată interpretarea Curților de Apel București, Constanța, Oradea, Ploiești, Craiova


- ,, dispozițiile art. 87 lit f) din legea nr. 161/2003 privesc atât societățile locale cât și cele de interes național, enumerarea fiind exhaustivă ceea ce determină faptul că starea de incompatibilitate apare indifferent de natura societății comerciale.

- o persoană juridică care nu este de interes național, este de interes local indiferent dacă societatea a fost organizată la nivel comunal, orășenesc sau municipal, județean sau regional cum este în speța de față

- SC RAJA reprezintă asocierea unităților administrative prin Consiliile locale ca unități deliberative ale acestora, conform art. 36 alin 3 din Legea nr. 215/2001, exercită în numele UAT ului toate drepturile și obligațiile corespunzătoare participațiilor

- potrivit art. 37 din Legea nr. 215/2001 ,, Persoanele împuternicite să reprezinte interesele unităţii administrativ-teritoriale în societăţi comerciale, regii autonome de interes local, asociaţii de dezvoltare intercomunitară şi alte organisme de cooperare sau parteneriat sunt desemnate prin hotărâre a consiliului local, în condiţiile legii, respectându-se configuraţia politică de la ultimele alegeri locale.....Rezultă așadar că în baza art. 37 din legea nr. 215/2001 prin HCL reclamantul a fost desemnat, prin mandat convențional, ca reprezentant al autorității administrativ teritoriale în AGA RAJA, acționar fiind orașul, Consiliul local fiind cel ce în baza manadatului legal, potrivit art. 36 alin 3 lit. c din legea nr. 215/2001, exercită în numele UAT toate drepturile și obligațiile corespunzătoare participațiilor, în condițiile legii.

- deși actul de mandatare în AGA s-a dat prin HCL de către autoritatea deliberativă, în fapt și în drept, reclamantul este reprezentant al însăși autorității administrative respective"

După cum se poate observa din graficul de mai jos, realizat de Ştiripesurse.ro, din numărul total de dosare pierdute la instanța de fond (29 de dosare) – un număr de 23 de dosare au fost pierdute pe rolul Curții de Apel Alba Iulia. La Constanţa, în schimb, ANI a câştigat 9 procese.

Ti-a placut articolul?

Comentarii