Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:18 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost activat Centrul Operațional de Comandă pentru monitorizarea alegerilor. Peste 33.800 de efective ale MAI păzesc secțiile de votare (VIDEO)

ro

08 Jun, 2024 12:19 657 Marime text
Centrul Operaţional de Comandă cu rol de coordonare şi monitorizare a tuturor misiunilor care se vor desfăşura sâmbătă şi duminică a fost activat în sediul Ministerului Afacerilor Interne, iar de la Bucureşti au fost trimişi în teritoriu ofiţeri cu funcţii de conducere şi cu experienţă în activitatea de coordonare, sprijin şi îndrumare.

Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de vot, împreună cu membrii acestora, trebuie să fie prezenţi la sediile secţiilor de votare, sâmbătă, la ora 18,00, pentru a dispune măsurile necesare pentru asigurarea ordinii şi corectitudinii operaţiunilor de votare.

Totodată, preşedinţii secţiilor de votare vor dispune fixarea posturilor de pază în jurul localului de vot.

Începând cu ora 18,00, structurile Ministerului Afacerilor Interne vor asigura măsurile de protecţie la cele 18.955 de secţii de votare, urmând ca duminică dimineaţă, la ora 06,00, aceste locaţii să fie predate preşedinţilor birourilor electorale, cu sigiliile intacte.

În misiunile de sâmbătă sunt implicate peste 33.800 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne.Iată declarația pusă la dispoziție de MAI: 

Vă mulțumim pentru prezența la această declarație de presă despre misiunile efectivelor Ministerului Afacerilor Interne în contextul alegerilor europarlamentare și locale. 

Așa cum știți campania electorală pentru alegerile din data de 9 iunie a început în urmă cu 30 de zile și s-a încheiat oficial astăzi la ora 7.00, deci de la acel moment sunt interzise acțiunile de promovare electorală, precum lansarea, afișarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip. Persoanele care continuă acțiunile de campanie electorală pot fi sancționate cu amendă cuprinsă între 1.400 și 2.000 de lei.

Efectivele MAI au avut ca principale atribuții menținerea și asigurarea ordinii și liniștii publice la nivelul întregii țări pentru desfășurarea în condiții de siguranță și legalitate a campaniei electorale. 

În cazul înregistrării unor sesizări cu privire la producerea unor incidente electorale, s-a intervenit rapid pentru verificarea circumstanțelor și luarea de măsuri față de persoanele care nu au respectat normele legale. 

Fiecare intervenție s-a făcut cu imparțialitate și respectarea atribuțiilor conferite de lege, indiferent de persoanele implicate.

Astfel, campania electorală s-a desfășurat în condiții de normalitate pentru cele două tipuri de scrutin, fără incidente grave.

De la debutul campaniei electorale au fost semnalate 1.250 de incidente sau fapte ilegale în context electoral, în medie aproximativ 43 evenimente/zi, față de 46 evenimente/zi la alegerile anterioare.

Comparativ cu numărul evenimentelor sesizate pe timpul campaniilor electorale pentru alegerile similare anterioare - locale din anul 2020 și europarlamentare din anul 2019, se constată scăderea acestora cu 5,5%.

Din totalul de 1.250 de incidente semnalate 71 sunt în curs de verificare și 158 nu s-au confirmat.

160 de sesizări nu au fost de competența MAI așa că au fost transmise pentru competentă soluţionare altor autorități: 130 către Autoritatea Electorală Permanentă, 24 către Biroul Electoral Central şi 6 către Birourile Electorale Județene.

Cele mai frecvente sesizări au vizat distrugerea sau deteriorarea materialelor electorale - 375 de sesizări, posibile fapte de corupere a alegătorilor – 156 de sesizări și afișarea mijloacelor de promovare electorală în alte locuri decât cele permise potrivit prevederilor legale – 140 de sesizări.
Efectivele MAI au aplicat 453 de sancțiuni contravenționale, respectiv 257 de amenzi în valoare de peste 187 de mii și 195 de avertismente. Totodată, s-au întocmit 412 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni.

În timpul campaniei electorale, efectivele MAI au asigurat măsurile pentru desfășurarea în siguranță a 1.115 manifestări electorale în 458 de localități din 39 de județe și municipiul București, fără a fi înregistrate evenimente deosebite. 

Cele mai multe manifestări au fost organizate în județele Ilfov (342), Dolj (174), Giurgiu (111), Bihor (69), Sibiu (68) și s-au desfășurat, în principal, sub formă de întâlniri cu alegătorii – 306 sau marş - 293.

Vă asigurăm că efectivele MAI își vor îndeplini în continuare cu profesionalism sarcinile care le revin în contextul alegerilor.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, chiar în clădirea în care ne aflăm, a fost activat, începând din această dimineață de la ora 7, Centrul Operațional de Comandă cu rol de coordonare și monitorizare a tuturor misiunilor din aceste zile.

Comandamente operaționale similare au fost activate în toate județele și în Capitală. De asemenea, în fiecare județ au fost trimiși de la București, ofițeri cu funcții de conducere și cu experiență în activitatea de coordonare, sprijin și îndrumare.

Astăzi, efectivele MAI asigură protecția pe timpul transportului buletinelor de vot și a celorlalte materiale electorale de la locurile de depozitare către secțiile de votare. 
Președinții birourilor electorale ale secțiilor de vot, împreună cu membrii acestora, trebuie să fie prezenți la sediile secțiilor de votare, astăzi la ora 18,00, pentru a dispune măsurile necesare pentru asigurarea ordinii și corectitudinii operațiunilor de votare. Totodată, președinții secțiilor de votare vor dispune fixarea posturilor de pază în jurul localului de vot. 

Începând de la acel moment, structurile Ministerului Afacerilor Interne vor asigura măsurile de protecție la cele 18.955 de secții de votare, urmând ca mâine dimineață, la ora 6, aceste locații să fie predate președinților birourilor electorale, cu sigiliile intacte. 
În misiunile de astăzi sunt implicate peste 33.800 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne.

În ziua alegerilor, aproximativ 42.800 de angajați MAI vor fi mobilizați, la nivelul întregii țări pentru a menține ordinea și siguranța publică și pentru a asigura măsurile de protecție a secțiilor de vot. Totodată, vor fi pregătite echipe pentru intervenția rapidă și cercetarea incidentelor electorale. 

Suplimentar, vor fi instituite dispozitive de ordine publică pentru prevenirea unor evenimente negative pe fondul aglomerărilor de persoane. De asemenea, la nivel național se va organiza o acțiune pentru verificarea modului de realizare a transportului de persoane în care vor fi implicați peste 1.600 de polițiști cu aproximativ 850 de mijloace tehnice, beneficiind inclusiv de sprijinul aerian al aeronavelor IGAv.

Pentru a veni în sprijinul alegătorilor care doresc mâine să voteze, dar nu au documente de identitate valabile, Direcția Generală de Evidență a Persoanelor și serviciile județene vor avea program de lucru cu publicul atât astăzi, cât și mâine. 

Astăzi, Direcția Generală de Evidență a Persoanelor are program cu publicul până la ora 16, iar mâine până la ora 22.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii