Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:56 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANOFM Luna mai este luna promovării economiei sociale

ro

04 May, 2023 15:09 706 Marime text
4.05.2023
 
 
Comunicat de presă
Luna mai este luna promovării economiei sociale
 
Luna mai este luna promovării economiei sociale şi este dedicată organizării unor evenimente și acţiuni de conștientizare a importanței dezvoltării acestui sector pentru întreaga societate, la nivel național.

Economia socială reprezintă ansamblul activităţilor private cu caracter economic şi social, servind interesul general, interesele unei colectivităţi şi/sau interesele personale nepatrimoniale, prin creşterea incluziunii sociale şi/sau furnizarea de bunuri, prestarea de servicii şi/sau execuţia de lucrări.

Domeniul economiei sociale, stabilirea măsurilor de promovare şi de sprijinire a economiei sociale, precum și condiţiile de atestare a întreprinderilor sociale şi de certificare a întreprinderilor sociale de inserţie sunt reglementate de Legea nr. 219/2015 privind economia socială, cu modificările și completările ulterioare. Contribuind la dezvoltarea comunităţilor locale, economia socială are ca obiective consolidarea coeziunii economice şi sociale, ocuparea forţei de muncă și dezvoltarea serviciilor sociale.

Pentru îndeplinirea acestor obiective, entitățile economiei sociale desfășoară, în principal, următoarele activități de interes general: producerea de bunuri, prestarea de servicii și/sau execuția de lucrări care contribuie la bunăstarea comunității sau a membrilor acesteia; promovarea cu prioritate a unor activități care pot genera sau asigura locuri de muncă pentru încadrarea persoanelor aparținând grupului vulnerabil; dezvoltarea unor programe de formare profesională dedicate persoanelor din grupul vulnerabil; dezvoltarea serviciilor sociale pentru creșterea capacității de inserție pe piața muncii a persoanelor din grupul vulnerabil.

Întreprinderile sociale şi întreprinderile sociale de inserţie beneficiază de gratuitate pentru emiterea atestatului sau/și a mărcii sociale, precum şi înregistrarea în Registrul unic de evidenţă a întreprinderilor sociale (RUEIS). Serviciile de atestare și de certificare sunt oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă prin agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, respectiv Agenția Municipală București. Compartimentele de economie socială din cadrul agențiilor teritoriale informează şi acordă sprijin metodologic pentru derularea procedurii de atestare/certificare a întreprinderilor sociale/ întreprinderilor sociale de inserţie, precum şi pentru desfăşurarea activităţii acestora în raport cu drepturile şi obligaţiile acestora în calitate de întreprinderi sociale/întreprinderi sociale de inserţie.

Procesul de atestare și certificare a debutat în anul 2016, iar până la finele lunii martie 2023 au fost acordate 2.895 de atestate ca întreprindere socială (ÎS) și 218 de certificate de întreprindere socială de inserție (ÎSI)/marcă socială.
 
În perioada 2017-2023, au fost retrase, conform prevederilor legale, 157 de atestate de IS și 14 mărci sociale.
RUEIS este publicat lunar, în forma actualizată, pe pagina de internet a ANOFM (www.anofm.ro - https://www.anofm.ro/index.html?agentie=&categ=9&subcateg=1) și poate fi consultat de orice persoană interesată de domeniul economiei sociale.
În cadrul campaniei de promovare a economiei sociale, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin intermediul instituţiilor subordonate, organizează diferite acțiuni în vederea promovării importanței domeniului economiei sociale și creșterea gradului de implicare a autorităților locale în susținerea acestuia, a modificărilor aduse cadrului legal din ultimul an, dar și a rolului compartimentelor de economie socială din cadrul agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.
La evenimentele organizate vom avea ca parteneri de dialog reprezentanți ai  mass-media, membri ai patronatelor şi sindicatelor, ONG-uri, precum şi cu reprezentanţi ai Consiliilor Judeţene, ai Prefecturilor, ai DGASPC- urilor, ai Inspectoratelor şcolare şi ai Inspectoratelor teritoriale de muncă.

Totodată, în cadrul unor ateliere de lucru/workshopuri sunt așteptați să participe persoane din grupuri vulnerabile.
De asemenea, în cadrul Bursei generale a locurilor de muncă din 12 mai 2023, vor fi organizate standuri cu scopul promovării conceptului de economie socială, cât și al identificării de soluţii pentru problemele cu care se confruntă comunitățile locale în demersul acestora de oferire de servicii sociale și de ocupare care să răspundă nevoilor  membrilor comunității.
 
Serviciul Comunicare, Relații cu Publicul și Secretariatul Consiliului de Administrație
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii