Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:19 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primele analize pe anul 2010 confirma calitatea apei de imbaiere

ro

18 Jun, 2010 14:52 1193 Marime text

Constanta, 17.06.2010

Primele analize pe anul 2010 confirma calitatea apei de imbaiere

Toate zonele de imbaiere de pe litoralul romanesc sunt de categorie buna si foarte buna, conform primelor analize pe anul 2010.  La inceputul acestei luni au fost prelevate probe de apa de pe sectoarele de plaja dintre Navodari si Vama Veche. In urma analizelor efectuate de catre Directia de Sanatate Publica Constanta toate analizele efectuate au fost de categoria buna si foarte buna. Lista privind calitatea apei de imbaiere poate fi regasita pe website-ul Administratiei Bazinala de Apa Dobrogea Litoral:
http://www.rowater.ro/dadobrogea/Zonele%20de%20imbaiere/Forms/AllItems.aspx?RootFolder=%2fdadobrogea%2fZonele%20de%20imbaiere%2fanalize%20calitate%20apa%20de%20imbaiere&FolderCTID=&View={B0AF21D8-5D97-441A-98A8-84E269CDDDC0}

Conform raportului Comisiei Europene privind calitatea apelor de imbaiere, dat publicitatii saptamana trecuta,  toate cele 49 de zone îmbăiere de pe litoralul românesc corespund standardelor europene obligatorii, constatându-se un progres fata de anii 2007 si 2008.

Conform legislaţiei în vigoare, HG nr. 546/mai 2008 care transpune Directiva Europeană 76/160/EEC privind calitatea apelor de îmbăiere, în prezent, Administraţia Naţională „Apele Române” are atribuţii, pe de o parte, de a prognoza şi de a gestiona poluările pe termen scurt, situate în proximitatea zonelor de îmbăiere şi dacă acestea pot influenţa direct calitatea apei în zona natural amenajată pentru îmbăiere şi, pe de altă parte, de a informa publicul, cu privire la datele furnizate de autorităţile de sănătate publică, în ceea ce priveşte zonele de îmbăiere şi calitatea acestora şi, după caz, interdicţia temporară a îmbăierii. Informarea publică se face inclusiv prin colaborare interinstituţională între toate autorităţile responsabile.
Raportului Comisiei Europene a apreciat suportul nemijlocit, precum şi campaniile de informare publică pe care Administraţia Naţională „Apele Române” prin Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral le-a derulat pe parcursul anilor 2008-2009. În mod special, sunt nominalizate campaniile „Să păstrăm apele curate”, „Respectă plaja” si „Litoral Curat” si „Informeaza-te inainte de a intra in apa” desfasurate de Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral.

Informatii suplimentare:

Conform Directivei Europene, în 2011, ANAR elaborează în comun cu autorităţile de sănătate publică profilul apelor de îmbăiere, iar, la sfârşitul lui 2015, se va realiza, prima clasificare a apelor de îmbăiere. Totodată, conform atribuţiilor ce-i revin, în concordanţă cu legislaţia românească şi cea europeană, în situatia in care profilul apei de îmbăiere indică o tendinţă de proliferare a algelor macroscopice şi/sau a fitoplanctonului marin, ANAR, prin direcţiile bazinale şi autorităţile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, efectuează investigaţii pentru a determina dacă prezenţa acestora este acceptabilă şi pentru a identifica riscurile pentru sănătate, art. 33, alin. 1, şi  în caz de proliferare a cianobacteriilor şi atunci când a fost identificat un risc pentru sănătate sau se preconizează un asemenea risc, autorităţile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi direcţiile bazinale ale ANAR, în colaborare cu autorităţile publice locale, adoptă de urgenţă măsurile de management pentru a preveni expunerea utilizatorilor, inclusiv măsuri pentru informarea publicului, art. 32, HG nr. 546/mai 2008

Responsabil comunicare
Catalin Anton

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii