Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:33 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul de hotărâre, pe masa consilierilor locali Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța va fi actualizată (DOCUMENT)

ro

26 Feb, 2024 11:25 610 Marime text
  • Pe ordinea de zi a ședinței CLM Constanța se află și Proiectul de hotărâre nr. 76/2024 privind aprobarea „Actualizării hărții strategice de zgomot pentru municipiul Constanța”.
  • Iniţiatorul proiectului care a primit avizul Comisiei de specialitate nr. 2 este primarul Vergil Chițac.
  • În municipiul Constanța nu se înregistrează niveluri ale presiunii acustice care să depășească valorile admisibile sau de prag pentru zgomotul industrial.

Consiliul local al municipiului Constanţa este convocat în şedinţă ordinară, joi, 29 februarie 2024, ora 16.30, în sala „Remus Opreanu” a Consiliului Județean Constanța.
 
Pe ordinea de zi se află și Proiectul de hotărâre nr. 76/2024 privind aprobarea „Actualizării hărții strategice de zgomot pentru municipiul Constanța”. Iniţiatorul proiectului care a primit avizul Comisiei de specialitate nr. 2 este primarul Vergil Chițac.
 
Sursa principală de zgomot în municipiul Constanța este traficul rutier. Măsurătorile valorilor de zgomot din traficul rutier au fost realizate pe străzile principale pe un esantion de străzi de categoria a II-a și a III-a. Valorile de pe străzile principale obținute în urma măsurătorilor, au fost introduse în programul de cartare a zgomotului, iar valorile de trafic măsurate pe străzile de categoria a II-a au fost extrapolate pe toate străzile similare din Constanța.

În urma schimbării algoritmului de calcul, confrom anexei 2 din Legea nr. 121/2019, începând cu 2022 se cuantifică și autovehiculele medii și motocicletele, ceea ce duce la o creștere a nivelului zgomotului calculat pe fiecare stradă, comparativ cu situația anului 2018.

Confrom măsurătorilor efectuate, arterele cu un nivel crescut de zgomot, pe care se regăsesc cei mai multi locuitori afectați sunt: b-dul Aurel Vlaicu, b-dul I.C. Brătianu, b-dul 1 Mai, str. Mircea cel Bătrân, str. Negru Vodă, str. I.G. Duca, str. Dezrobirii, str. Cumpenei, str. Baba Novac, str. Soveja, Șos. Mangaliei, b-dul Mamaia, b-dul Tomis, b-dul Ferdinand.

În afara zonei industriale Port Constanța (care nu face obiectul prezentei documentații), s-au luat în considerare următoarele unități industriale care intră sub incidenta Legii nr. 121/2019: Electrocentrale Constanța SA, Rodata SA, Heineken România.
 
În ceea ce privește zgomotul provenit din activități industriale, acesta este relativ mic, doar 253 locuitori fiind expuși la niveluri ale zgomotului de pește 55 dB(A), respectiv riveranii unităților industriale Electrocentrale Constanța SA și Heineken România.
 
În municipiul Constanța nu se înregistrează niveluri ale presiunii acustice care să depășească valorile admisibile sau de prag pentru zgomotul industrial. Nu se găsesc în interiorul aglomerării urbane Constanța contururi de 55 dB(A) pentru indicatorul L_zsn sau 50 dB(A) pentru indicatorul L_noapte de la sursele de zgomot de tip industrial aflate în afara limitei administrative.
 
Suprafața inclusă în cartarea strategică de zgomot nu include drumuri, căi ferate, aeroporturi din afara limitei administrative a aglomerării. Drumurile și caile ferate care ies din limita administrativă sau se află în imediata sa apropiere au fost luate în considerare ca surse de zgomot.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
În secțiunea Documente puteți consulta Proiectul de hotărâre nr. 76/2024 privind aprobarea „Actualizării hărții strategice de zgomot pentru municipiul Constanța”.
 
Citește și:
 
Şcoala Gimnazială nr. 11 „Dr. Constantin Angelescu“ din Constanţa urmează să fie reabilitată termic (DOCUMENT)

Consilierii locali constănțeni vor aporoba Regulamentul de organizare și funcționare al comisiei care se ocupă de repartizarea locuințelor din fondul locativ de stat destinate închirierii (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii