Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:24 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Consiliul Judeţean Constanţa, convocat în şedinţă extraordinară. Ce proiect se discută (galerie foto+video)

ro

07 Feb, 2019 13:06 2980 Marime text
Consiliul Judeţean Constanţa este convocat astăzi în şedinţă extraordinară, pe data de 07.02.2019, ora 13.00, în Sala “Remus Opreanu” din cadrul Palatului Administrativ – Consiliul Judeţean Constanţa, cu următorul proiect al ordinii de zi:
 
Proiect de hotărâre privind acordarea facilităţilor la transport pentru elevi şi studenţi. Iniţiator : Grup consilieri PNL 
Consilieri Judeţeni,
BOLA BOGDAN, GHEORGHE LĂMUREANU, CRUŞOVEANU MARIAN, BOLDEA LAVINIA, TOPOLOV GIANINA, GIMA STELIAN, NICULESCU GEORGE, ENESCU MARIUS, MĂNDILĂ GEORGE, MEMIŞ BAIAZID, LIVIU POPA, ZAHARIUC CRISTIAN, STANCA COSTEL, IORDACHE MARIAN, RADU BOGDAN MATEI
 
Ședința este prezidată de vicepreședintele CJC, Daniel Learciu. La eveniment sunt președinți și elevii din asociațiile din Constanța. 

În sală sunt prezenți 30 de consilieri județeni. 

UPDATE. ora 13.05

În deschiderea ședinței a luat cuvântul Marian iordache, consilier județean din partea PNL. 

"Drepturile trebuie acordate. CJC va avea de muncă pentru că trebuie să facă modificări. Sunt sigur că se vor descurca" - a declarat Marian Iordache. 


De asemenea, din partea PMP a luat cuvântul consilierul județean Florin Goidea. 

"Îmi pare rău că ne fâțâim cu o chestie care putea fi rezolvată simplu. Suntem în situația ca din punct de vedere tehnic să avem de lucru. Legea a apărut în decembrie. Votul pe care îl dăm noi este pentru viitor. Trebuie stabilite condițiile, contractul cadru. direcțiile CJC trebuie să urgenteze rezolvarea acestei probleme. Aici nu e vorba de politică că acești copii pot fi PSD, PNL, PMP eu cum aș considera? Acum trebuie mandatat dl președinte și CJC să elaboreze normativele pentru stabilirea cadrului legal al subvenționării transportului. Nu trebuie să fie o lupta între da și nu" - a declarat Florin Goidea. 


De asemenea, Bogdan Bola a spus ca să fie destul timp, dorește să se adauge un amendament să intre în vigoare a doua zi din prima luna dupa adoptarea bugetului. Cel mai probabil ar fi vorba de 1 aprilie. 

De la directiile de specialitate ale CJC s-a menționat că se poate și este oportun sa se adopte proiectul de hotărâre dar este prematur. Astfel, avizele de la direcțiile de specialitate sunt negative. 

Mariana Belu a spus că proiectul care ar fi de adoptat, cu tot cu amendament și toate procedurile nu va putea fi gata până la 1 aprilie.

"Legea 92 spune foarte clar de unde se plătește subvenția pentru reducerile de tarif. ne precizează faptul că acest ajutor bănesc pe care CJC va trebui să îl suporte și deconta operatorului. Ne spune clar că trebuie să respectăm modul de calculare, a regulamentului european referitore la modul în care se aplică articolele prevederilor de minimis. modul de calcul și chestiunile tehnice trebuie stabilite anterior. Altfel nu avem cum să aprobăm acest proiect. Suntem în față unui proiect în care aprobăm în principiu proiectul, dar nu va putea fi pus în aplicare" a mai spus Mariana Belu

Marian Iordache a spus că ar trebui să fie un alt amendament care să prevadă că punerea în aplicare să fie în minim 4 luni, dar nu mai tarziu de noul an scolar. 

​La rândul său, Gheorghe Donțu a declarat că este campanie electorală.  

"Discuțiile nu ajută elevii. Ar trebui sa votați pozitiv proiectul. Daca veți vota împotrivă, vom face plângere penală de dimineață pentru aceia care vor vota împotriva" - a declarat un reprezentant al asociațiilor elevilor. 


În replică reprezentanții PSD au precizta că ar trebui lăsate deoparte amenințările. 

"Copiii sunt minori care au venit aici. Ei nu au voie fără părinții lor. Nu avem voie sa profităm de ei. Vorbesc în calitate de director de școala. Știu mai bine nevoile lor. Câți ați fost într-o școală să vedeți ce nevoi sunt în școală?" a spus Nicoleta Bercaru de la PSD. 


Mariua Enescu de la PNL a spus că ei stiu ce nevoi au elevii, motiv penntru care inițaază un proiect pentru cele 9 școli din județ fără toalete. 

George Mandila a spus că respinge vehement acuzația că PNL se folosește de copii ca manipulare. 

De asemenea, nu i s-a mai acordat dreptul de a lua cuvântul președintelui AEC pentru exprimare nefericita, dupa cum a punctat Daniel Learciu, vicepreședintele CJC. 

În concluzie, Daniel Learciu a punctat la finalul ședinței:  "ați avut opinii pro și contra și sunt de acord cu doamna secretar și putem să ne abtinem, să amânăm votarea"

Urmează o pauză de 5 minute după care se va vota.


UPDATE. ora 14.00

Consilierii județeni au revenit în sală pentru vot. 

Au fost depuse și amendamente, unul dintre acestea fiind ca termenul de implementare a proiectului să fie inceputul anului școlar următor. 

UPDATE. ora 14.10

Au fost înregistrate 15 voturi pentru și 15 abțineri, în concluzie, proiectul nu a trecut. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii