Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:29 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Bătaie de joc la adresa constănțenilor. După 2 ore de dezbateri, Consiliului Local Constanța nu a fost în stare să se înțeleagă pe proiectul de modificare a Regulamentului parcărilor!

ro

21 Jul, 2022 13:43 5638 Marime text

 
  • Ședința extraordinară a CLM a început la ora 14.00 și cu toate că pe ordinea de zi nu a existat decît un singur proiect de hotărâre și patru amendamente la acesta a durat 2 ore
  • Ședința s-a blocat chiar aproape de final când din cauza amendamentelor propuse, intervalul orar propus de PNL și PSD au fost diferite și s-a cerut un punct de vedere de la Prefectura Constanța
  • În final proiectul în varianta: se suspendă plata parcării în municipiul Constanța și în stațiunea Mamaia, până la 31 decembrie 2022, în intervalul orar 20.00 - 08.00 a picat la vot
  • Au fost doar 10 voturi „pentru" și 14 abțineri. Pentru proiect au votat consilierii de la USR și consilierii PNL, Teo Popa și Daniel- Gigi Tatu. Împotrivă au votat consilierii PSD și ceilalți consilieri PNL

UPDATE 18.00

Aflat în concediu, primarul Vergil Chițac a aruncat doar în curtea PSD eșecul ședinței de Consiliu Local de astăzi în care trebuia să se aprobe eliminare a plății parcării pe timp de noapte în Constanța și Mamaia.

Acesta a mai anunțat că vineri va repune pe ordinea de zi a ședinței CL propunerea de eliminare a plății parcării în Constanța și Mamaia pe timp de noapte.



UPDATE 14.00:

Ședința a început. Primarul Vergil Chițac este în concediu și nu participă la ședința extraordinară. Președinte de ședință este Cristina Popescu, consilier local USR.

La ședință sunt prezenți 25 de consilieri locali. Cvorumul este îndeplinit.

Proiectul ordinii de zi a fost aprobat cu 24 pentru și un vot  împotrivă.

Viceprimarul Ionuț Rusu, anunță că inițiatorul, primarul Vergil Chițac depune amendamentul prin care suspendarea prevederii privind plata parcării pe timpul nopții în intervalul 22.00 - 08.00 se aplică până la 31 decembrie 2022.

Consilierul USR, Dumitru Caragheorghe spune că este de acord cu amenamentul inițiatorului, căruia i-a dat citire viceprimarul Rusu și cere secretarului primăriei să comunice la ce dată intră în vigoare această suspendare a taxei de parcare pe timpul nopții.

USR cere printr-un amendament și suspendarea taxei de parcare în stațiunea Mamaia și pe timpul zilei până la 15 septembrie 2022.

Mirabela Călin, secretarul municipiului Constanța susține că suspendarea taxei de parcare pe timpul nopții va intra în vigoare imediat după aducerea la cunoștința publică și la Prefectura Constanța.

Este vehiculată data de 25 iulie, însă consilierii vor ca suspendarea să intre în vigoare imediat după adoptare.

Reprezentantul PSD, consilierul Costin Răsăuțeanu spune că social-democrații își exprimă dezamăgirea cu privire la modul în care administrația Chițac/Ovanesian a înțeles să conducă acest oraș turistic, într-un context special.

„Am înțeles că doamna Ovanesian este autorul acestui Regulament. Acum asistăm la un conflict pe amendamente și duceți în derizoriu interesul constănțenilor. Veniți tardiv cu această propunere! Trebuia să chemați operatorii economici la discuții înaintea sezonului estival. Dincolo de acest aspect, se propun niște amendamente la care grupul PSD se va abține. Am cerut încă de acum 2 luni gratuitate în Mamaia și scăderea tarifelor în toate zonele din oraș. Nu s-a întâmplat nimic. Acum turiștii ne ocolesc și merg la Mangalia.

Noi ne abținem la amendamente și suntem împotriva proiectului care este tardiv și nu vine decât să păcălească opinia publică", a anunțat liderul grupului PSD, Costin Răsăuțeanu.

Vă reamintim că aleșii PSD nu au votat anul trecut Regulamentul parcărilor din municipiul Constanța.

Se votează amendamentul făcut de inițiator, cel privind suspendarea prevederii privind plata parcării pe timpul nopții în intervalul 22.00 - 08.00 se aplică până la 31 decembrie 2022. Amendamentul propus de Ionuț Rusu în numele inițiatorului a fost adoptat cu 18 pentru și 7 abțineri.

Se votează amendamentul USR cu privire la suspendarea taxei de parcare în stațiunea Mamaia și pe timpul zilei până la 15 septembrie 2022.
Amendamentul USR a primit 8 voturi pentru, 1 împotrivă și 16 abțineri. Amendamentul nu a trecut.

Al treilea amendament prevede că după expirarea perioadei de suspendare, plata parcării se va face la tarifele aprobate prin Regulament. Nici acest amendament nu a trecut.

Grupul PSD  propune printr-un amendament suspendarea totală a plății parcării în Constanța și stațiunea Mamaia până la 15 septembrie. Amendamentul 7 voturi pentru, 1 impotriva si 17 abtineri. Amendamentul nu a trecut.

Cel de-al doilea amendament PSD este suspendarea obligatiei de plata a parcarii în municipiul Constanța și stațiunea Mamaia, intre orele 20.00 - 08.00 pâna la data de 31 decembrie 2022. Votul exprimat a fost următorul : 16 voturi pentru și 9 abțineri. Amendamentul a trecut.

Se trece la votul proiectului integral. Au fost aprobate două amendamente diferite iar în acest moment proiectul nu poate fi votat în integralitate.

Se analizează și s-a cerut un punct de vedere de la Instituția Prefectului.

S-a luat decizia ca textul final al proiectului de hotărâre să sune astfel: se suspendă plata parcării în municipiul Constanța și în stațiunea Mamaia, până la 31 decembrie 2022, în intervalul orar 20.00 - 08.00.

Votul final arată astfel: 10 voturi pentru și 14 abțineri. Proiectul nu a trecut.  Pentru proiect au votat consilierii de la USR și consilierii PNL, Teo Popa și Daniel -Gigi Tatu.  Împotrivă au votat consilierii PSD și ceilalți consilieri PNL.



Știrea inițială:

Ședința Consiliului Local Municipal are loc astăzi de la ora 14.00, în sistem de videoconferință.

Pe ordinea de zi este doar proiectul privind suspendarea unor prevederi din Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice în municipiul Constanța. Proiectul a primit aviz negativ de la Comisiile de specialitate 3 și 5.

Potrivit proiectului, vezi secțiunea „documente", primarul propune suspendarea obligativității plății trarifului de parcare din municipiul Constanța și stațiunea Mamaia între orele 22.00 - 08.00 până la 15 septembrie, inclusiv.

Între timp, în urma discuțiilor purtate aseară și a faptului că în coferință de presă, Vergil Chițac a spus că suspendarea plății tarifului la parcare nu are termen de valabilite, astăzi în cadrul ședinței de CLM, inițiatorul va propune un amendament pentru îndreptarea erorii materiale din proiectul inițial prin care se renunță la sintagma „până la 15 septembrie".

„Ulterior votului de astăzi, echipele de consilieri și aparatul tehnic al Primăriei Constanța vor definitiva amenadarea Regulamentului parcărilor și pe articole, ceea ce presupune și trimiterea noii variante în procedură de transparență" - a declarat pentru ZIUA de Constanța, senatorul Septimiu Bourceanu, președinte al organizației municipale a PNL Constanța care a participat la aceste discuții.

Din informațiile noastre, atât USR cât și PSD vor veni la rândul lor cu alte amendamente în cadrul ședinței care începe la ora 14.00.



Precizări:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și: LIVE VIDEO + TEXT. Parcare gratuită în Mamaia și în Constanța pe timp de noapte Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, prezent la lansarea unui proiect în Stațiunea Mamaia (GALERIE FOTO+VIDEO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii