Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:49 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Moscheii EsmaHan Sultan, eveniment pentru musulmanii din Mangalia

ro

16 Aug, 2019 10:53 2285 Marime text

Primăria Municipiului Mangalia organizează sâmbătă, 17 august, Ziua Moscheii EsmaHan Sultan, eveniment dedicat comunității musulmane din Mangalia.

Cu acest prilej, începând cu ora 12.00, toți cei interesați de istoria unuia dintre cele mai vechi și frumoase lăcașuri de cult musulman din România pot participa la deschiderea evenimentului, care va avea loc în incinta geamiei.

Printre oficialitățile  invitate la eveniment se numără E.S. domnul Sulhi Turan, Consul General al Republicii Turcia la Constanţa, muftiul Iusuf Murat, dar și primarul Mangaliei, Radu Cristian.

În cadrul manifestărilor, oficialitățile prezente și reprezentanți ai comunității musulmane vor susține alocuțiuni prin care vor evoca trecutul monumentului istoric din sudul județului Constanța.

Totodată, va fi oficiată o slujbă religioasă de către hogea Ismet Halil, care slujește în acest lăcaș de cult de peste 30 de ani. Participanții la eveniment pot vizita moscheea pe parcursul întregii zile, ocazie cu care vor cunoaște îndeaproape istoria geamiei din Mangalia, dar și obiceiurile și tradițiile musulmanilor din Dobrogea.
După manifestările de la moschee, începând cu orele 17.00, pe Stadionul Central din localitate, vor avea loc celebrele lupte tătărești, structurate pe trei categorii: localnici, tineret până în 21 de ani și open - fără limită de vârstă.

Organizatorii anunță că pentru fiecare secțiune, cei care se vor clasa pe primul loc vor primi ca premiu un berbec, conform tradiției. Pentru ceilalți câștigători ai întrecerilor specifice musulmanilor, premiile vor fi în bani.

Moscheea EsmaHan Sultan, cu o bogată tradiţie istorică, religioasă şi culturală este vizitată în perioada sezonului estival de mii de turiști români și străini, care rămân impresionați de arhitectura aparte în stil maur.

Sursă foto: Primăria Municiiuli Mangalia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii