Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:13 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Donează sânge. Dăruiește viață Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, sărbătorită la Constanța printr-un eveniment special

ro

10 Jun, 2018 15:25 3042 Marime text
Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este sărbătorită în fiecare an la 14 iunie, în ţări din întreaga lume. La Constanţa, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine marchează această zi, printr-un eveniment special, ce se va desfăşura în data de 14 iunie 2018, ora 13:30, în Sala Remus Opreanu a Consiliului Județean, din bd. Tomis nr. 51.

14 iunie reprezintă ziua de naştere a lui Karl Landsteiner, născut în 1868 la Viena. Karl Landsteiner a fost doctor şi profesor de anatomie patologică la Universitatea din Viena. În anul 1930 a câştigat Premiul Nobel pentru Medicină cu descoperirea grupelor de sânge. Datorită lui, transfuziile de sânge au devenit astăzi proceduri de rutină medicală.  

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge a fost sărbătorită pentru prima dată în Johanesburg, Africa de Sud, în 2004, când, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a hotărât ca ziua de 14 iunie să fie una dintre cele opt inițiative de sănătate globale. Celelalte șapte inițiative de sănătate globală sunt: Ziua Mondială a SIDA, Ziua Mondială a Sănătății, Ziua Mondială a Malariei, Ziua Mondială a Hepatitei, Săptămâna Mondială a Imunizării, Ziua Mondială a Tuberculozei și Ziua Mondială fără Tutun. De atunci, în fiecare an, lansarea evenimentului este găzduită de o altă regiune OMS. Ediţia 2018 este găzduită de Grecia  şi are drept temă: ,,Donarea de sânge ca o acţiune de solidaritate” iar sloganul din acest an este: ,, Be there for someone else. Give blood. Share life”. Această zi se doreşte a fi o modalitate de a aduce un omagiu donatorilor de sânge şi, în acelaşi timp, o modalitate de creştere a gradului de conştientizare a nevoii de donaţii de sânge. Scopul desemnării unei zile dedicate donatorului este de a promova donarea de sânge voluntară, neremunerată și de a încuraja noile generații de donatori de sânge voluntari să mențină aprovizionarea cu sânge sigur şi, nu în ultimul rând, salvarea de vieți.
              
Donațiile de sânge de la voluntari reprezintă aproximativ 112 milioane de donații de sânge colectate anual pe plan mondial. Cu toate acestea, aproximativ 50% din aceste donații - sau aproximativ 55 de milioane de unități - sunt colectate în țări cu venituri mari. Aceste țări cu venituri ridicate adăpostesc doar aproximativ 19% din populația lumii. În țările cu venituri mici, peste două treimi din donările de sânge sunt pentru transfuzia de sânge a copiilor de 5 ani sau mai mici. În țările cu venituri mari, aproximativ trei pătrimi din donările de sânge sunt utilizate pentru transfuzii de adulți în vârstă de 65 de ani sau mai mari. Doar aproximativ 33 din 1000 de persoane din țările cu venituri mari donează sânge în mod regulat și numai 4 din 1000 de persoane din țările cu venituri mici dau sânge, astfel încât nevoia de aprovizionare cu sânge este permanentă.
Ediţia 2018 a Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge reprezintă un prilej de a crește gradul de conștientizare asupra necesității donării de sânge, dar și de a mulțumi colaboratorilor şi donatorilor voluntari pentru gestul lor de a salva vieți.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii