Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:28 18 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța Concurs de lupte tradiționale tătărești, în Parcul Tăbăcărie

ro

09 Sep, 2021 17:54 1118 Marime text
  • ​Competiție inedită, duminică, la Constanța.

Duminică, 12 septembrie, tinerii au ocazia să-și măsoare forțele într-un concurs de lupte tradiționale tătărești care va avea loc în Parcul Tăbăcărie, zona Teatrul de Vară Soveja, începând cu ora 16:00. Evenimentul este organizat de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța.

Küreș-ul, sportul tradițional al tătarilor reprezintă o demonstrație de cinste, dreptate, curaj și dibăcie, prin care luptătorii își pun în valoare însușirile fizice și psihice. Veche de mii de ani, manifestarea sportivă a fost păstrată până în zilele noastre, cu mici variații, ducând cu ea una dintre numeroasele valori tradiționale ale etniei tătare. Fiind un sport de masă, küreș-ul este destinat amatorilor.

Regulile care stau la baza organizării küreș-ului sunt simple iar caracteristica de bază este întrecerea dreaptă. Potrivit tradiției, la final competiției, învingătorul pleacă acasă cu un batal, iar învinsul primește un „bayrak”, un copac împodobit cu 7 sau 9 articole vestimentare.

Competiția se va desfășura pe două secțiuni, la care se pot înscrie tineri tătari, dar și concurenți români care îndrăgesc sportul și tradițiile tătarilor.

Ti-a placut articolul?

Comentarii