Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:56 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a mai stins o stea a liricii constănțene. Soprana Gabriela Popescu avea 83 de ani

ro

08 Mar, 2021 11:15 2406 Marime text

Ieri, a încetat din viață, la vârsta de 83 de ani (împliniți pe 13 ianuarie), soprana Gabriela Popescu.
În cei 23 de ani de activitate în teatrul constănţean (s-a pensionat în anul 1988) a fost distribuită în 18 premiere de operă şi operetă, dintre care se cuvine a fi amintite rolurile Ana / Rose Marie, Gertrude / Hansel şi Gretel, Frasquita şi Micaela / Carmen, Floria Tosca / Tosca, Santuzza / Cavalleria Rusticana, Saffi / Voievodul ţiganilor, Leonora / Trubadurul, Flora Bervoix / Traviata. Dar rolul care i a marcat cel mai mult cariera artistică a fost Cio Cio San din opera Madama Butterfly, de Puccini. 

„Încă o ardeleancă a ales Constanţa şi Teatrul Liric după absolvirea Conservatorului „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, în anul 1962, la clasa profesorilor Gogu Simionescu, Lucia Stănescu, Ion Piso. Spre deosebire de colegul său de studii Iuliu Puşcau, care, de pe băncile şcolii, a venit la Liricul constănţean, Gabriela Ţigănaşu (după numele ei de naştere) şi a făcut mai întâi stagiul la Teatrul Muzical din Braşov. Din anul 1965, a intrat prin concurs în trupa de solişti a Teatrului Liric
“ - astfel începe mica biografie dedicată sopranei Gabriela Popescu de către secretarul literar artistic Jean Badea în cartea „Dulcea povară“.

Şi Gabriela Popescu s-a numărat printre cei 62 de seniori omagiaţi de cotidianul ZIUA de Constanţa pe 12 iunie 2018, cu ocazia evenimentului „Incredibila memorie a teatrului constănţean“. Cu acel prilej, sopranei i-au fost acordate Medalia „Jean Ionescu“ împreună cu placheta #RespectTeatru, iniţiată de Consiliul Judeţean Constanţa, şi scrisoarea de recunoştinţă a Primăriei Constanţa.

Dumnezeu s-o odihnească!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii