Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:04 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lumea artei plastice a devenit mai săracă. O artistă născută în România și stabilită în Italia a decedat

ro

28 Feb, 2023 10:39 1791 Marime text
Sursa foto: pexels
Lumea artei plastice a rămas, începând din data de 26 februarie 2023, fără Doina Botez.
 

„Cu deosebit regret va anunțăm ca Doina Botez, artist plastic cu o bogată activitate profesională şi numeroase expoziții personale în prestigioase spații publice și galerii private din întreaga lume, s-a stins ieri (26.02.2023) din viață la vârsta de 72 de ani”, se arată într-un comunicat de presă.

 
Născută în București în 1951, Doina a absolvit Facultatea de Arte Plastice în 1975, cu bursa de merit “Ion Andreescu” câștigată în 1974, la Institutul Universitar “Nicolae Grigorescu” din București. În prima parte a carierei sale s-a dedicat ilustrației de carte, mai ales pentru copii, pe lângă pictură și grafică, și a ocupat funcția de scenograf al casei cinematografice românești de desene animate Animafilm.
 
Începând din 1974 participă la expozițiile colective organizate de Ordinul Artiștilor din România. Iar în 1984 primește o bursă de studiu, în Italia, în cadrul acordului cultural italo-român.  Reușește să exprime în opera sa și unele aspecte tragice ale dictaturii, până la avertismentele primite din partea regimului comunist pentru ilustrațiile versurilor poetei disidente Ana Blandiana.
 
În noiembrie 1989, cu doar o lună înainte de căderea regimului comunist, pleacă în Italia cu inima plină de vise și speranțe, unde a și locuit timp de mai bine de trei decenii. De atunci și până în prezent a lucrat la Roma dedicându-se exclusiv picturii și graficii.
 
În ianuarie 1996, la invitația Guvernului Român, cu ocazia expoziției “Monumenta Romaniae Vaticana”, realizează o interpretare a “Madonna Rumena” ca dar pentru Sfinția Sa Ioan Paul al II-lea. 
 
Ultima expoziție personală la București, „Alchimii afective” a avut loc pe 20 noiembrie la Galeria Romana și a fost prezentată de criticul literar Dan C. Mihăilescu.
 
În timpul evenimentului de acum opt ani, Doina Botez a mărturisit că nu ar putea trăi fără artă și iată ca acum continuă să ființeze prin și datorita ei.
 

„Nu aş putea să trăiesc fără cultură. Fără să citesc o carte, fără să văd o imagine. E şi deformaţia structurii mele umaniste, să zicem. Cred că omul devine mai bun, mai înţelegător, pricepe mai mult, fiecare imagine e o fereastră. Orice lume în plus cunoşti, de fapt, capeţi o experienţă care te face să înţelegi mai bine totul”.

 
Dar dincolo de artist, omul Doina Botez a fost o interpretă rafinată a valorilor civile și umane la care spera ca se va „ancora viitorul”.
 
A transpus aceste valori și în operele sale drept un angajament moral, intelectual și social de a lupta împotriva tuturor formelor dictatoriale pentru salvarea „oamenilor de șantajul și violența care duc la uitarea resemnării”.
 

„Doina Botez a zburat acum mai sus, în timp ce noi rămânem aici jos, spectatori muți ai zborului ei, păstrători ai memoriei și plini de căldura și liniile fermecătoare ale tablourilor ei”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a Academia di Romania in Roma.

Filozoful Mihai Şora a murit la vârsta de 106 ani. Mesajul emoționant de pe pagina de socializare a eseistului

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii