Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:09 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Încercăm să ne despărţim, cu sufletele cernite de durere şi regret, de un om plecat prea curând dintre noi - de Constantin Decu

ro

24 Mar, 2022 21:47 13226 Marime text
Colonelul Constantin Decu. Foto: Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din SRI

„Stimaţi prieteni!

Participăm aici şi acum la un eveniment solemn şi tragic, cu o profundă încărcătură şi semnificaţie morală şi spirituală! Încercăm să ne despărţim, cu sufletele cernite de durere şi regret, de un tovarăş de viaţă, de un coleg, prieten, de un om plecat prea curând dintre noi: de Constantin/Costică Decu.

Drumul său prin viaţă a avut câteva repere distincte pe care dorim să le amintim, ca o dovadă a dragostei, recunoştinţei şi prieteniei pe care i le-am purtat şi pe care ni le-a restituit cu simplitate, cu modestie şi preţuire.

S-a născut într-o familie de oameni simpli și onești, la 26 ianuarie 1951, la Ţăndărei, jud. Ialomiţa. Peste timp, maturitatea i-a împlinit în mare parte speranţele. Şi-a făcut prieteni adevăraţi, şi-a făcut, ca oricine, planuri şi vise. Şi-a clădit o familie frumoasă, alături de draga lui Nina şi de cele trei fete, mai apoi de gineri şi nepoţi. I-a iubit pe toţi, i-a respectat, i-a ajutat, a luptat pentru prezentul şi viitorul lor. L-am întrebat odată dacă e fericit: m-a privit adânc în ochi şi mi-a zâmbit cu drag. Era imposibil să nu înţelegi că reuşise să trăiască fericirea, atât de greu de găsit, dar cu atât mai valoroasă!

Evoluţia sa profesională stă, de asemenea, mărturie calităţilor pe care le-a avut. În 1973, a absolvit cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri ai Ministerului de Interne de la Băneasa-Bucureşti, fiind repartizat pe profilul de activitate pe care a fost educat. A absolvit, de asemenea, cursurile Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Timp de aproape două decenii, a desfăşurat o prolifică activitate care a inclus, între altele, responsabilităţi pe linie de securitate naţională în cadrul Inspectoratului Judeţean Constanţa al Ministerului de Interne.

Ca urmare a rezultatelor foarte bune obţinute pe plan profesional, în vara anului 1994 a fost promovat în funţia de Comandant al Secţiei Judeţene Constanţa a Serviciului Român de Informaţii, pe care a îndeplinit-o cu pricepere, demnitate şi succes până în 1998. Datorită calităţilor sale de bun manager, a reuşit, în acea perioadă, să închege şi să coordoneze o echipă de profesionişti pe care i-a angrenat în activiţăţi importante şi sensibile de siguranţă şi securitate naţională, recunoscute la nivel central, zonal şi local, apreciate pe parteneri de specialitate interni şi externi. În 1998, a fost transferat în interes de serviciu la o unitate centrală de elită a Serviciului, specializată în securitate economică, iar peste doi ani a trecut în rezervă. După pensionare, s-a implicat cu entuziasm în activitatea Sucursalei Constanţa a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din Serviciul Român de Informaţii.

De-a lungul carierei sale profesionale, a fost nu doar un şef, ci şi un coleg bun, apropiat, profund şi modest, un prieten drag şi adevărat, un OM dispus să înţeleagă, să apere, să respecte, să înveţe pe alţii şi de la alţii, fiind un exemplu demn de urmat! În egală măsură, a fost un familist de excepţie, soţ, tată, fiu şi bunic iubitor şi devotat, neprecupeţind niciun efort, îngrijindu-se fără răgaz, cu dragoste şi migală, de cei în mijlocul cărora a crescut, s-a format şi a trăit.

Noi toţi, adunaţi astăzi, aici, suntem martorii vieţii sale frumoase, demne, oneste şi al părerii de rău, greu de exprimat în cuvinte, că pleacă, că ne părăseşte...

Drum lin spre eternitate, Costică! Fie ca drumul tău să aibă parte, de acum înainte, numai de linişte şi lumină! Vei rămâne de-a pururi în amintirea noastră! Vom vorbi mereu de tine şi te vom purta în suflete, oriunde ne vom duce! Fii sigur de asta!

Dumnezeu să te odihnească în pace şi să te aibă în paza Sa!”

Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere - SRI
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii