Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:00 19 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doliu în Armata României Un general, erou al celui de-al doilea Război Mondial, s-a stins din viață

ro

24 Sep, 2021 13:31 911 Marime text

  • Veteran aviator și erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, generalul-locotenent (rtr.) Ion Dobran a făcut parte din Grupul 9 Vânătoare ai cărui piloţi au scris multe pagini glorioase în istoria aviaţiei militare.
Astăzi s-a stins din viațä generalul-locotenent (rtr.) Ion Dobran. 

Veteran aviator și erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN a făcut parte din Grupul 9 Vânătoare ai cărui piloţi au scris multe pagini glorioase în istoria aviaţiei militare.

Veteran aviator, erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, general–locotenent Ion Dobran (rtr.) a devenit un simbol, model de onoare şi demnitate militară, sursă de admiraţie şi respect pentru tinerele generaţii.

Dăruit cu pasiunea pentru zbor, şi-a modelat întreaga viaţă după principii ferme şi idealuri înalte.

Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie, promoţia 1941, a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.

Activitatea pe front a însumat 340 misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viaţă fără răni grave.

În data de 5 februarie 2019, Statul Major al Forțelor Aeriene a organizat CEREMONIA PRILEJUITĂ DE ÎMPLINIREA A 100 DE ANI. Cu acest prilej, domnului general i s-au conferit, de către reprezentantul Administrației Prezidențiale, cele două decrete semnate de președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis: Decretul de înaintare în gradul de general locotenent și Decretul de conferire a Ordinului Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler cu însemn pentru militari.

Drum lin către stele!, este postarea de pe pagina de Facebook a MApN. 

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii