Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:56 12 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Recorduri ritualice Nu s-au mai spălat, nu au mâncat şi nu au mai vorbit zeci de ani

ro

17 Jul, 2011 15:44 1789 Marime text

little_buddha_2_95940100.jpgUn yoghin susţine că nu a mai mâncat sau băut nimic de 70 de ani. Un alt indian nu s-a mai spălat de 37 de ani, tot pentru a împlini un ritual divin. Cel mai cunoscut este, însă, micul Buddha, tânărul care a stat 6 ani să mediteze, într-o singurătate absolută. Întoarcerea micului Buddha, se intitula textul din Paris Match despre tânărul care a fascinat Nepalul prin meditaţia sa, în singurătate absolută. Cunoscut sub mai multe nume - Om Namo Guru Buddha Gyani, Palden Dorje, Tamang Tulku Rimpoche sau Ram Bahadur Bomjon, guru copil s-a născut în 1990, în satul Ratanpuri, aproape de Lumbini, locul naşterii marelui Buddha Shakyamuni. El a devenit cunoscut în întreaga lume dupa ce a stat timp de 10 luni sub un copac, fara sa manance sau sa bea. La 15 ani, el s-a dus în Nepal pentru a medita timp de 6 ani. S-a aşezat sub un copac, în poziţia lotus, cu ochii închişi, fără să mănânce, să bea sau să vorbească. Ţăranii au venit să i se închine, turiştii să se mire şi să îl fotografieze, televiziunile internaţionale l-au transformat într-un star. A dispărut, la un moment dat, şi a fost căutat de toată media internaţională, şi a reapărut apoi, la fel de tăcut, pentru a-şi continua meditaţia. În mai, anul acesta, a revenit "la lume" pentru scurt timp, în uralele miilor de pelerini care au venit să vadă ceremonia. "Mă voi întoarce la pacea interioară. La tăcere", a spus acesta la final, zâmbind, spectatorilor săi, adunaţi din toate colţurile lumii.

Prahlad Jani are 82 de ani şi susţine că nu a mai mâncat sau băut nimic de 70 de ani. El este internat într-un spital din Ahmedabad, Gurjarat, unde este monitorizat cu atenţie de cercetători. Oamenii de ştiinţă speră ca acesta să-i poată învăţa pe soldaţi cum să reziste perioade lungi fără mâncare sau pe victimele dezastrelor cum să supravieţuiască până sunt salvate. "Dacă ceea ce spune se va demonstra, vom avea parte de o mare descoperire în medicină", spune Dr. G Ilavazhagan. "Vom putea salva vieţile oamenilor în dezastrele naturale, la înălţimi mari, călătorii pe mare şi în alte situaţii extreme. Vom putea educa oamenii să supravieţuiască în condiţii grele cu puţină hrană sau apă, sau nici atât", continuă cercetătorul. Prahlad Jani spune că a plecat de acasă când avea şapte ani şi că de atunci a trăit în calitate de sadhu, termen folosit pentru a desemna un practicant mistic de yoga, informează telegraph.co.uk. Bărbatul pare că poate trăi doar cu ajutorul "forţei spiritului". Prahlad Jani crede că este ţinut în viaţă de o zeiţă care îi toarnă un "elixir" printr-o gaură din cerul gurii. Mărturisirile lui sunt susţinute de un medic care a studiat mai mulţi oameni care spun că ar avea puteri supranaturale. Desigur, există şi sceptici care cred că bărbatul nu este mai mult decât un escroc.

Tot un indian, legat de un ritual, are legătură cu un alt record de zeci de ani. Un bărbat din india, Kailash Singh, a refuzat să se mai spele timp de 37 de ani, convins fiind că astfel va reuşi să aibă în sfârşit un fiu, pe lângă cele şapte fiice pe care i le-a dăruit deja soţia sa. Kailash Singh are 65 de ani şi nu s-a mai spălat şi nici nu şi-a mai tăiat părul, lung acum de aproape doi metri, din 1974. Decizia lui ţine de un ritual pe care l-a început la puţin timp după ce s-a căsătorit cu Kalavati Devi, acum în vârstă de 60 de ani, şi a fost o consecinţă a sfatului primit de la un preot, care l-a convins că numai aşa va puta avea un fiu. Kailash nu a renunţat la ritualul său nici când soţia l-a ameninţat că nu va mai face dragoste cu el, nici când aceasta a născut pe rând cele şapte fiice ale familiei şi nici măcar acum, la o vârstă la care numai medicina, cum s-a demonstrat în alte cazuri, i-ar mai putea ajuta să aibă un al optulea copil.

"Atmosfera" din jurul lui Kailash este probabil greu de imaginat numai din câteva fotografii, dar detalii precum faptul că în fiecare zi are grijă de vaci şi lucrează pământul, la temperaturi de 47 de grade Celsius, ar trebui să ajute la conturarea unei idei. Totuşi, el se spală pe mâini şi la gură, iar în fiecare seară el face câte o "baie de foc", despre care este convins că îl curăţă ca la carte. Aceasta constă în a fuma marijuana, rugăciuni la zeul zindus Shiva şi dans în jurul unui foc, procedeu care, spune el, îndepărtează transpiraţia.

www.realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii