Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astrocafe.ro Mentalitatea de învingător

ro

06 Mar, 2018 15:39 1378 Marime text

O trăsătură comună tuturor învingătorilor este aceea că-şi asumă responsabilitatea pentru ceea ce li se întîmplă. Nu joacă rolul „victimei". Nu se mulţumesc să se declare răspunzători atunci cînd lucrurile merg bine. Îmbrăţişează conceptul de responsabilitate personală atunci cînd situa­ţia nu e perfectă, în acest fel îşi rezervă puterea de a o schimba.

Neputinţa, incapacitatea de a schimba ceea ce nu ne place este un sentiment extrem de neplăcut, întrebaţi orice persoană care a fost ostatic în Orientul Mijlociu sau prizo­nier de război.

În realitate, sînt foarte puţine lucrurile pe care nu le pu­tem schimba. Fireşte, nu vom schimba cursul unei tornade care s-a abătut asupra casei noastre, însă aceste situaţii im­posibil de schimbat sînt relativ rare.

„Există două mari forţe — internă si externă. Avem foarte puţin control asupra forţelor externe, cum sînt tornadele, cutremurele, inundaţiile, catastro­fele, boala si suferinţa. Ceea ce contează cu adevă­rat este forţa interioară. Cum reacţionez la aceste dezastre? Iată un lucru pe care îl controlez pe deplin." - LEO BUSCAGLIA

Învingătorii sînt capabili să vadă diferenţa. Am auzit cu toţii străvechea rugăciune: „Doamne, dă-mi seninătatea să accept lucrurile care nu se pot schimba, puterea să schimb lucrurile pe care nu le pot accepta şi înţelepciunea de a vedea diferenţa dintre ele..."

Cheia este să vedem diferenţa. Cele mai multe lucruri pe care majoritatea oamenilor consideră că nu le pot schimba pot fi, de fapt, schimbate. Iar reacţia faţă de puţine­le lucruri care într-adevăr nu pot fi schimbate este la ale­gerea noastră. Nu puteam schimba felul în care dormea copilul meu, nu puteam să-i „controlez" pe adolescenţi şi să-i transform ca prin minune în nişte mici adulţi distinşi. Dar as fi putut schimba reacţia mea la împrejurări. Aş fi pu­tut alege să mă bucur, în ciuda felului cum se purtau copiii.

Recunoaşteţi faptul că majoritatea lucrurilor care vă plac sau nu vă plac în viaţă pot fi schimbate. Şi chiar în ca­zul acelor cîtorva lucruri pe care nu le puteţi schimba, pu­teţi alege să reacţionaţi pozitiv sau negativ. Asumaţi-vă responsabilitatea, luaţi decizii şi folosiţi cuvîntul alegere atunci cînd descrieţi situaţiile în care vă aflaţi.

George R. Walther
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii