Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:20 24 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 2 - Şeful Serviciului de Achiziții Publice al Primăriei Medgidia, sub control judiciar pentru trafic de influență (document)

ro

24 Oct, 2015 13:04 2889 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe o durată de 24 ore, începând de la data de 24.10.2015, ora 02:07, până la data de 25.10.2015, ora 02:07, a inculpatei Gabriela Herghelegiu, șef al Serviciului de Achiziții Publice din cadrul Primăriei Medgidia, cu provine la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
 
Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
 
În toamna anului 2013, inculpata Herghelegiu Gabriela, în calitatea sa de șef al Serviciului de Achiziții Publice din cadrul Primăriei Medgidia, a pretins de la un om de afaceri (denunțător în cauză) 140.000 lei din valoarea totală a unui proiect de execuție lucrări evaluat la suma de 7.000.000 lei, reprezentând un procent de 2% din contravaloarea facturilor ce urmau a fi încasate de o asociere de firme, reprezentată de către denunțător.
 
În schimbul banilor pretinși, inculpata a lăsat să se înțeleagă că are influență asupra unor funcționari publici din cadrul Primăriei Medgidia cu competență în atribuirea contractului respectiv, finanțat din fonduri europene, că îi poate determina pe aceștia să atribuie proiectul în cauză asocierii comerciale reprezentate de omul de afaceri și de asemenea că se va asigura de buna derulare a contractului atribuit fără întârzieri la plată.
 
La data de 23 octombrie 2015, inculpata a primit de la aceeași persoană suma de 10.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
 
Din suma pretinsă, inculpata Herghelegiu Gabriela a încasat până în prezent suma de 66.000 lei.
 
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
 
Inculpatei Herghelegiu Gabriela i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca, la data de 24 octombrie 2015, să fie prezentată Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

UPDATE2, ora 16.30: 

Tribunalul Constanţa a decis ca șefa Serviciului de Achiziții Publice din cadrul Primăriei Medgidia să fie pusă în libertate sub control judiciar.
Nefiind o decizie definitivă, ea a fost deja atacată la Curtea de Apel Constanţa. 
 

UPDATE 1, ora 13:50:

În urma acestor evenimente am luat legătura cu primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache, care a declarat pentru ZIUA de Constanța următoarele: 

„Nu am nicio informație despre acest subiect. Am văzut comunicatul oficial de presă, însă nu am nicio informație.”. 

 

UPDATE, ora 13.40: 
 

Potrivit declarației de avere a Gabrielei Herghelegiu, publicată pe site-ul oficial al Primăriei Municipiului Medgidia, și actualizată în 2015, femeia a declarat un venit ce provine de la primărie, astfel, venitul anual încasat fiind în valoare de 28.802b (monedă nespecificată). 

 De asemenea, o altă sursă de venit menționată în declarația de avere este cel ce provine de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Medgidia (ADIM), unde deține postul de secretară - agent dezvoltare și de unde încasează anual un venit  7.000 (monedă nespecificata). 


Sursa foto: tvalphamedia.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii