Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:48 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Turcia-Israel - noul parteneriat strategic care confirmă redesenarea hărţilor în Orientul Apropiat

ro

19 Aug, 2016 09:40 2423 Marime text
În urmă cu ceva timp, vă anunţam viitoarea formare a unei noi axe strategice pe linia Moscova-Ankara-Tel Aviv. S-a confirmat mai întâi prima sa parte, prin acordul pe dimensiuni multiple ce a urmat întâlnirii de la Sankt Petersburg între preşedinţii Erdogan şi Putin.
 
Acum, Parlamentul turc urmează să ratifice acordul - calificat drept istoric - cu foarte importante valenţe strategice, negociat timp de şase ani, între Ankara şi Tel Aviv. Se arată, astfel, la orizont o nouă şi extrem de interesantă formulă de poziţionare a unei alianţe complexe care poate influenţa pe durată destinul regiunii şi poate modifica unele dintre datele esenţiale ale mişcărilor de repoziţionare ale marilor puteri în căutarea lor de ceea ce va fi, foarte curând, noua hartă de putere globală.
 
Surprinzătoare această relaţie aprofundată între Turcia şi Israel?
 
Absolut deloc căci, istoric, să ne amintim că, de secole, foarte numeroase comunităţi evreieşti au trăit în zonele cucerite mai apoi de Imperiul Otoman, Şi, în 1492, Imperiul Otoman a luat decizia cu consecinţe dintre cele mai serioase şi de durată de a primi comunităţile evreieşti persecutate şi mai apoi izgonite din Spania, Portugalia, Italia, Franţa şi Germania... pentru ca, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, să vedem o a doua migraţie importantă de evrei în Turcia, printre ei aflându-se sute de intelectuali, muzicieni şi artişti care au avut o contribuţie semnificativă la modernizarea Turciei.
 
Citește materialul integral pe Adevarul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii