Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:49 24 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Trimitere în judecată într-un alt dosar a lui Adrian Nicolae Domocoș, primar al municipiului Beiuș

ro

10 Mar, 2015 19:11 932 Marime text

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpaților:

DOMOCOŞ ADRIAN NICOLAE, primar al municipiului Beiuş, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- luare de mită, în formă continuată (4 acte materiale),
- spălare a banilor, în formă continuată (4 acte materiale),
- abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
- abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
- conflict de interese, în formă continuată (3 acte materiale),
- conflict de interese, în formă continuată (14 acte materiale),
- conflict de interese, în formă continuată (11 acte materiale),
- conflict de interese, în formă continuată (28 acte materiale),
- conflict de interese, în formă continuată ( 27 acte materiale),
- conflict de interese, în formă continuată (13 acte materiale),
- conflict de interese, în formă continuată (3 acte materiale), și
- conflict de interese, în formă continuată (37 acte materiale).

LUCUŢ VASILE, administrator al societății comerciale S.C. Unicarm S.R.L.,  în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracțiunilor de:
- dare de mită, în formă continuată (4 acte materiale) şi
- complicitate la spălare a banilor, în formă continuată (4 acte materiale).

S.C. Unicarm S.R.L., în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracțiunilor de:
- dare de mită, în formă continuată (4 acte materiale) şi
- complicitate la spălare a banilor, în formă continuată (4 acte materiale).

      UŞVAT IOAN, şef al compartimentului de urbanism din cadrul Primăriei municipiului Beiuş, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 14.10.2010 – 26.04.2012, inculpatul Domocoș Adrian Nicolae, în calitate de primar al municipiului Beiuș, a pretins și a primit suma totală de 59.000 lei de la inculpații Lucuț Vasile și societatea comercială S.C. Unicarm S.R.L., pentru ca, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, să elibereze în mod ilegal o autorizaţie de construire, având ca obiect construirea unui magazin universal în municipiul Beiuș, să confere un regim preferenţial în soluţionarea cererilor ulterioare şi să susţină interesele societăţii comerciale susmenţionate.
În aceeaşi perioadă, primarul municipiului Beiuș, cu ajutorul inculpatului Lucuț Vasile și prin intermediul firmei administrate de acesta din urmă, a disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de 59.000 lei, primită cu titlu de mită., prin încheierea unor contracte de sponsorizare între S.C. Unicarm S.R.L. şi Asociaţia „Fortuna” Beiuş, al cărei preşedinte este și în prezent inculpatul Domocoș Adrian Nicolae .
În perioada octombrie – noiembrie 2010, inculpaţii Domocoș Adrian Nicolae, în calitate de primar al municipiului Beiuş şi Uşvat Ioan, în calitate de şef al compartimentului de urbanism din cadrul Primăriei Municipiului Beiuş, deşi cunoşteau faptul că societatea comercială S.C. Unicarm S.R.L., nu deţinea autorizaţie de construire pentru magazinul situat în municipiul Beiuş, prin nerespectarea atribuțiilor de serviciu, nu au luat măsurile necesare pentru sistarea lucrărilor şi intrarea în legalitate decât, după ce Primăria Beiuş a fost somată în acest sens de către Inspectoratul Teritorial în Construcţii Bihor.
După această somaţie, la data de 12 noiembrie 2010, inculpaţii au emis ilegal autorizaţia de construire având ca obiect construirea imobilului susmenționat, deşi nu exista acordul de mediu şi acordul proprietarilor vecini afectați, cauzând o vătămare a intereselor legale unei persoane fizice şi obţinând un avantaj pentru societatea comercială S.C. Unicarm S.R.L., constând în posibilitatea de a continua nestingherit edificarea construcției.
În luna noiembrie 2010, inculpatul Domocoș Adrian Nicolae, în calitate de primar al municipiului Beiuş, a acceptat ca pe o suprafaţă de 470 mp din domeniul public al municipiului Beiuş să fie construită o parcare necesară funcţionării magazinului aparținând societăţii comerciale S.C. Unicarm S.R.L., fără să fi fost încheiat vreun contract de concesiune sau închiriere şi fără plată, cauzând un prejudiciu bugetului local al municipiului Beiuș, în cuantum de 84.600 lei (până în prezent) şi obţinând un avantaj pentru societatea comercială S.C. Unicarm S.R.L., constând în neachitarea redevenței sau a chiriei.
În perioada martie 2009 – decembrie 2012, inculpatul Domocoș Adrian Nicolae, în calitate de preşedinte al Asociaţiei „Fortuna” Beiuş, a obţinut cu titlu de sponsorizare, de la mai multe societăţi comerciale, sume de bani şi mobilier în valoare totală de 105.011,79 lei .
Concret, după efectuarea sponsorizărilor de către societăţile comerciale respective, inculpatul Domocoş Adrian Nicolae, în calitate de primar al municipiului Beiuş, a efectuat următoarele activităţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu:
-  a emis în favoarea unei firme din municipiul Beiuş, un certificat de urbanism şi două autorizaţii de construire;
-  a încheiat 2 contracte cu o societate comercială, a emis trei comenzi şi a aprobat ordonanţarea la plată a sumelor de bani facturate de către societatea respectivă;
-  a aprobat ordonanţarea la plată a sumelor de bani facturate de o firmă;
-  a emis mai multe autorizaţii de construire, a semnat mai multe contracte şi a dispus ordonanţarea la plată a facturilor emise de către o societate comercială, în valoare de peste 1.000.000 lei;
-  a încheiat cu o societate comercială 4 contracte de furnizare, în valoare totală de 194.094,36 lei, a emis în favoarea aceleiaşi societăţi o autorizaţie de construire, a aprobat în mai multe rânduri, ordonanţarea la plată a sumelor facturate de aceasta şi a semnat procesul verbal de stingere a reciprocă a obligaţiilor de plată;
-  a încheiat cu o societate comercială 4 contracte de lucrări, în valoare totală de 187.987,87 lei, a semnat mai multe acte adiţionale şi procese verbale pentru compensarea datoriilor, privind aceste contracte, a confirmat situaţia de lucrări pe luna mai 2009, pentru obiectivul de investiţii „canalizare menajeră sat Delani” şi a aprobat ordonanţarea la plată a sumelor de bani facturate de această societate comercială;
-   a emis pentru o firmă 2 autorizaţii de construire şi un certificat de urbanism, necesare construirii unui magazin în municipiul Beiuş;
-  a încheiat cu o societate comercială 2 contracte de executare de lucrări, un contract în valoare de 13.711.880 lei (fără TVA), a confirmat mai multe devize de lucrări şi centralizatoarele privind lucrările executate de firma respectivă, a ordonanţat plata unor sume de bani facturate de această societate şi a emis în favoarea acesteia 2 certificate de urbanism, 2 autorizaţii de construire şi o autorizaţie de desfiinţare.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile aparţinând inculpatului Domocoş Adrian Nicolae.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Ti-a placut articolul?

Comentarii