Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:53 17 10 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trafic rutier îngreunat de ceață pe mai multe drumuri din ţară

ro

13 Apr, 2016 07:25 970 Marime text
 
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră, traficul rutier se desfăşoară cu dificultate, în condiţii de ceaţă densă pe mai multe artere rutiere din judeţele Braşov, Sălaj, Covasna  şi Mureş.
 
Precizăm că, ceaţa a redus vizibilitatea sub 100 de metri pe DN13 Braşov – Târgu Mureş, DN15 Târgu Mureş – Topliţa şi DN15 E60 Târgu Mureş – Cluj. Pe raza judeţului Sălaj pe DN1F Zalău – Cluj Napoca vizibilitatea, pe anumite porţiuni, este sub 50 de metri.
 
Ceaţa impune din partea celor aflaţi la volan, dar şi a celorlalte categorii de participanţi la traficul rutier, o conduită preventivă pe toată durata deplasării pe drumurile publice. Este necesar să se ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum, iar fiecare manevră în trafic să se facă numai după o temeinică asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie să fie reglate corespunzător.
 
Se recomandă ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege. În condiţii de ceaţă densă, trebuie folosite şi luminile de ceaţă.
 
Nu trebuie uitat că cea mai periculoasă manevră pe timp de ceaţă este depăşirea. Aceasta cu atât mai mult, cu cât cei ce depăşesc pot fi surprinşi de apariţia bruscă de pe sensul opus a unor autovehicule care circulă fără lumini sau având în funcţiune doar luminile de poziţie.
 
De asemenea, în cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mult mai mare. Obligaţia conducătorilor de  autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone să poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când execută intervenţii la vehiculul care se află pe partea carosabilă a drumului public. De asemenea li se va recomanda şi celorlalţi conducători  auto să poarte acest echipament, mai ales pe timp de ceaţă.
 
Pietonii, bicicliştii şi căruţaşii trebuie să fie conştienţi de faptul că pe timp de ceaţă sunt mai greu vizibili în trafic.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii