Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:21 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sute de polițiști români au desfășurat misiuni de suport operativ în Franța

ro

14 Jul, 2016 23:35 959 Marime text
Din anul 2010 și până în prezent, peste 230 de polițiști români au desfășurat misiuni de suport operativ pe teritoriul Franței.  Acestea au ca obiectivacordarea de sprijin, asistență directă, dar și facilitarea unui schimb de date și informații cu autoritățile de resort din Franța.

Încă din anul 2010, Ministerul de Interne francez, în acord cu partenerul român, a pus în practică o cooperare operaţională consolidată pentru a lupta cât mai eficient împotriva infracționalității.

Această decizie a dus la consolidarea primului dispozitiv de ofiţeri de legătură români din cadrul Prefecturii de Poliţie din ianuarie 2009. Astfel, începând cu septembrie 2010, alţi 10 poliţişti au fost detaşaţi pe lângă diferite servicii ale Poliţiei Naţionale Franceze şi ale Jandarmeriei Naţionale, precum şi la Prefectura de Poliţie.

Acest dispozitiv a fost permanentizat, la data de 17 iunie 2013, prin semnarea unei SCRISORI DE INTENŢIE între cele două ministere, francez şi român. Scrisoarea de intenţie a fost reînnoită, misiunea dispozitivului permanent de 16 poliţişti fiind prelungită cu încă un an, pentru intervalul iunie 2015-31 mai 2016. De asemenea, s-a convenit reluarea misiunilor de patrulare în perioadele în care se înregistrează o afluență mare de turiști, respectiv reluarea în luna decembrie, cu ocazia Târgului de Crăciun a misiunii de scurtă durată de la Strasbourg .

Până în prezent, au fost derulate 9 misiuni de patrulare în uniformă, la Paris. De asemenea, au mai fost desfăşurate 2 misiuni de patrulare la Strasbourg, pe durata târgului de Crăciun.

În prezent este în curs de desfăşurare cea de-a 10 misiune de patrulare în uniformă la Paris, cu participarea a 20 de poliţişti. Misiunea a început la 6 iunie 2016 şi se va încheia la 26 august 2016.

Scopul misiunii de patrulare îl constituie acordarea de sprijin şi asistenţă directă autorităţilor de resort franceze în asigurarea securităţii zonelor cu afluenţă turistică sezonieră, unde se pot săvârşi fapte de natură antisocială.                                                                                 

Astfel, polițiștii români participă alături de omologii francezi la activităţi de patrulare şi misiuni de siguranţă publică, sprijină verificările efectuate de serviciile de poliţie franceze în stabilirea identităţii persoanelor de cetăţenie română implicate în comiterea de fapte de natură antisocială și acordă expertiza tehnică în materie de prevenire a delincvenţei.

De asemenea, în prezent, 14 poliţişti români, sunt detaşaţi în Franța în calitate de specialişti suport operativ pe lângă diferite servicii de poliţie sau jandarmerie franceze.

Misiunea specialiştilor de suport operativ a debutat în data de 14 iunie 2016 și va dura până pe 9 septembrie 2016, urmând a fi reînnoită, fiind vorba despre un dispozitiv permanent de 14 poliţişti.

Această misiune are ca scop acordarea de sprijin şi asistenţă directă autorităţilor de resort franceze și facilitarea schimbului de date şi informaţii de interes poliţienesc cu caracter operativ.

Aportul poliţiştilor ce acţionează în calitate de specialişti suport operativ este important, serviciile de poliţie şi jandarmerie franceze apreciind în mod deosebit activitatea poliţiştilor români şi implicarea acestora în soluţionarea unor importante dosare penale.                                                                                                                                              

La data de 11 decembrie 2015, a fost semnat Protocolul de cooperare între Inspectoratul General al Poliției Române şi Jandarmeria Naţională Franceză cu privire la intensificarea cooperării între Direcţia de Investigaţii Criminale şi Oficiul Central de Luptă Împotriva Delincvenţei Itinerante.

În baza documentului de cooperare, o delegaţie din cadrul IGPR a participat în perioada 8-12 februarie 2016 la o misiune de sprijin a autorităţilor franceze într-un dosar penal vizând activităţi infracţionale săvârşite de către cetăţeni români.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii