Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:52 23 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sindicaliştii ameninţă cu proteste în cazul adoptării Ordonanţei pentru modificarea Codului fiscal

ro

08 Nov, 2017 12:45 650 Marime text
Sindicaliştii le cer românilor să iasă în stradă şi să se alăture manifestațiilor împotriva proiectului de Cod Fiscal.
 
Potrivit Antena3.ro, sindicaliştii se vor aduna miercuri, începând cu ora 14.00, în Piața Victoriei pentru a spune un ”nu” hotărât transferului de taxe de la angajator la angajat și pentru a cere Guvernului să retragă Ordonanța.
 
Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa face un apel către membrii săi şi către toţi cetăţenii să se alăture manifestaţiei anunţate pentru miercuri, la ora 14:00, în Piaţa Victoriei pentru a spune nu transferului de taxe şi pentru a cere Guvernului să retragă ordonanţa, se arată într-un comunicat remis miercuri presei.
 

"Transferul contribuţiilor sociale de la angajat la angajator reprezintă în fapt creşterea contribuţiilor angajaţilor, de la 32,5% (16,5% contribuţii +16% impozit) - la 45% (35% contribuţii şi 10% impozit). Aşa-zisa reducere fiscală este de fapt creşterea sarcinii fiscale a salariaţilor", potrivit comunicatului.

 
De asemenea, confederaţia sindicală susţine că în urma transferului contribuţiilor un salariat cu un salariu brut de 3.200 lei ar câştiga 2 lei.
 

"Chiar din calculul din prezentarea guvernului se vede clar că, la un salariu brut exemplificat de 3.200 lei: în 2017, suma pe care o plătesc salariatul împreună cu angajatorul la un salariu brut de 3.200 lei, este 1.256 lei, în timp ce în 2018 aceştia vor plăti 1.430 lei. Deci nu este scădere, ci creştere de fiscalitate! Scăderea promisă de impozit de la 16% la 10%, dacă s-ar aplica în sistemul actual, ar duce la un câştig de 178 de lei net pentru salariat. În condiţiile transferului acest 'câştig' este de 2 lei!", mai spune Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa.

 
Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, publicat recent de Ministerul Finanţelor, prevede trecerea la angajat, de la angajator, a contribuţiilor sociale, începând cu 1 ianuarie 2018. Nivelul contribuţiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%.
 
Transferul contribuţiilor de la angajator la angajat se va face prin ordonanţă de urgenţă, în şedinţa de Guvern de miercuri.

Sursa: Antena3.ro,
Sursa foto: Facebook/Rezistentii din Piata Victoriei

Ti-a placut articolul?

Comentarii