Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:19 19 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Război fără prizonieri pentru supremaţia Argus Cătălin Chelu versus Vasile Leu.

ro

22 Jul, 2011 07:59 1581 Marime text

Omul de afaceri Cătălin Chelu spune că va decide dacă va face ofertă publică de preluare a singurului producător independent de uleiuri vegetale, Argus Constanţa, după finalul bătăliei din piaţă cu SIF Oltenia, al doilea mare acţionar al companiei. Acţiunile Argus cresc cu peste maximul permis de 25% pentru a şasea zi consecutiv.

Dacă legea mi-o va impune voi face şi ofertă publică de preluare a acţiunilor UARG (simbolul bursier al Argus Constanţa, n.r.). Deocamdată bătălia este în toi. Să se liniştească valurile, mai întâi. Vorbim săptămâna viitoare", a declarat, pentru MONEY.ro, Cătălin Chelu, unul dintre cei mai cunoscuţi investitori la Bursa de Valori Bucureşti).
Pe de altă parte, oricare ar fi câştigătorul luptei pentru controlul societăţii, prin cumpărarea acţiunilor din piaţă, Legea pieţei de capital (297 / 2004) prevede ca acţionarul sau grupul de investitori, care acţionează împreună (concertat) şi au depăşit pragul de deţinere de 33% din acţiunile unei companii, trebuie să facă obligatoriu ofertă publică de cumpărarea a tuturor celorlalte acţiuni, la un preţ stabilit după o anumită metodă.
Nu mai puţin de 19 firme controlate de omul de afaceri Cătălin Chelu au raportat, marţi, deţinerea împreună a peste 40% din acţiunile UARG. La rândul său, SIF Oltenia (SIF5) raportase, vineri, deţinerea a peste 32% din acţiunile UARG, dar de atunci s-au mai tranzacţionat 16% din acţiunile companiei.
Teoretic, autoritatea pieţei de capital (Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, CNVM) ar putea opri lupta dintre cei doi combatanţi, pentru a cere derularea ofertei publice de preluare obligatorie de către cel care a depăşit primul pragul impus de lege. De la CNVM nu a putut fi obţinut un răspuns oficial.
Totodată, între Cătălin Chelu şi conducerea SIF Oltenia ar putea avea loc discuţii privind coabitarea în structura acţionariatului ca şi la conducerea companiei constănţene. Argus este singurul producător important din România de uleiuri vegetale şi derivate care nu a fost preluat de un consorţiu internaţional. Cătălin Chelu a lăsat să se înţeleagă existenţa unor „neînţelegeri", în timp ce Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia (SIF5) a infirmat că ar avea loc discuţii.
În eventualitatea unor negocieri finalizate cu succes , oferta publică obligatorie ar putea deveni o formalitate.
„Deocamdată este doar o luptă deschisă pentru supremaţie, pentru acţiunile Argus, iar acestea se pare că nu prea mai sunt de vânzare. Oricum nu vom renunţa la luptă", a declarat, la rândul lui, Tudor Ciurezu. „Vom vedea care va fi deznodământul, pentru că lupta este mai complicată decât pare", a mai spus Tudor Ciurezu. SIF Oltenia ar putea avea un aliat în SIF Banat Crişana, dacă aceasta şi-a mai păstrat cele câteva procente cu care era înregistrată la ultima raportare.
Oficialul craiovean îşi exprimase, tot într-o declaraţie pentru MONEY.ro (în 14 iulie), speranţa „să avem un partener cu care să putem colabora". Atunci bătălia pentru supremaţia la Argus abia fusese declanşată, prin achiziţia de către firmele controlate de Cătălin Chelu a pachetului de acţiuni deţinut de preşedintele consiliului de administraţie al Argus, Vasile Leu.

Sursa: http://www.money.ro/

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii