Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:22 19 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Klaus Iohannis „Procesul de implementare a acordurilor UE trebuie să rămână o prioritate“

ro

22 May, 2015 16:59 683 Marime text
Președintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că procesul de implementare a acordurilor UE cu Republica Moldova, Ucraina și Georgia trebuie să rămână în continuare o prioritate iar Uniunea trebuie să sprijine acest proces prin asistență tehnică și financiară, potrivit Agerpres.

„România a acționat în mod constant și concret pentru avansarea procesului de asociere politică și integrare economică a statelor partenere, inclusiv prin oferirea de expertiză în procesul de reformă și în procesul de implementare a acordurilor de asociere și de liber schimb. Procesul de implementare trebuie să rămână în continuare o prioritate. De aceea, am susținut foarte clar faptul că Uniunea trebuie să sprijine acest proces prin asistență financiară și tehnică", a spus Iohannis, la Aeroportul „Henri Coandă", la întoarcerea de la Summitul de la Riga, informează Agerpres.

El a susținut, în cadrul dezbaterilor de la summit, consolidarea rolului Parteneriatului Estic ca instrument strategic pentru dezvoltarea relațiilor UE cu vecinătatea estică, pentru promovarea stabilității, dezvoltării democratice și prosperității în întreaga regiune.

Iohannis a arătat că la summit s-a realizat o evaluare a rezultatelor concrete obținute de statele partenere în perioada post Vilnius, dintre care semnarea acordurilor de asociere și de liber schimb cu Republica Moldova, Ucraina și Georgia, începerea aplicării provizorii a acestor acorduri cu Republica Moldova și Georgia, implementarea provizorie a unor componente importante din acordul de asociere cu Ucraina, liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova.

Șeful statului a precizat că la reuniune s-a discutat și despre direcțiile din viitor, context în care a pledat pentru o viziune ambițioasă, strategică și bine articulată a Parteneriatului Estic.

„Am evidențiat importanța principiului diferențierii între statele partenere, în funcție de aspirațiile și performanțele fiecăruia. Acesta implică dimensionarea sprijinului UE pe principiul more for more, adică mai mult pentru mai mult, cu o condiționalitate pozitivă, prin care asistența tehnică și financiară este acordată în linie cu avansarea procesului de reformă", a afirmat Iohannis.

Șeful statului a susținut și că este necesar să se mențină deschisă perspectiva europeană pentru statele partenere care doresc să avanseze pe această cale și să se finalizeze cât mai rapid procesele de ratificare a Acordurilor de asociere și de liber schimb de către statele membre ale Uniunii Europene.

„Sperăm ca acest proces să se încheie până la finele anului curent", a subliniat el, amintind că România a fost primul stat membru care a ratificat Acordurile de asociere și de liber schimb cu Republica Moldova, Georgia și Ucraina.Sursa: Agerpres

Ti-a placut articolul?

Comentarii