Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:35 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Minus 4 grade la Constanta, in aceasta dupa-amiaza

ro

21 Dec, 2009 11:40 1000 Marime text

Ziua de azi ne aduce ger năprasnic în mai toate regiunile ţării, cu precădere în zonele joase. Maximele pornesc de la minus 10 grade şi nu trec nicăieri de zero, izolat, în depresiuni şi zonele de câmpie din est şi sud, mercurul s-ar putea chiar să nu atingă nici măcar minus 10 grade. Cerul se anunţă mai curăţat de nori şi abia spre seară începe din nou să se înnoreze în vest, dar ninsorile ce vor cădea aici nu vor fi însemnate. În regiunile joase, mai ales în cele din afara arcului carpactic, ceaţa se asociază mai ales dimineaţa cu depunere de chiciură, dar măcar vântul mai slăbeşte nemaitrecând nicăieri de moderat, desigur, cu excepţia crestelor montane înalte, unde suflă în rafale.

După vremea severă din ultimele zile în Dobrogea, în sfârşit se mai domolesc şi aici fenomenele meteorologice. Dar vremea rămâne deosebit de rece. Amiaza nu aduce mai mult de minus 5 grade la Tulcea şi minus 4 la Constanţa.

În Capitală, după o noapte geroasă de-a dreptul, cu minus 12 grade înainte de răsărit, vremea de azi nu promite mai multă generozitate termică. Vom avea cel mult minus 6, minus 5 grade Celsius, valoare cu 8-9 grade mai mică decât ar fi normal. Dar cerul se anunţă variabil, aşa că ninsorile ne dau un răgaz, iar vântul nu trece de moderat. Presiunea atmosferică, destul de mult sub valoarea considerată confortabilă, creşte uşor de la 743 mm coloană de mercur.

Munţii sunt în plină iarnă cumplită. E frig de crapă... crestele, chiar şi pentru altitudini mari. Cerul însă se mai descoperă, norii se mai retrag şi abia spre seară se adună suficienţi ca să mai dea o ninsoare slabă în Carpaţii Occidentali. Vântul însă, ca şi astă noapte, suflă cu putere, dar numai pe creste. Stratul de zăpadă promite însă un sejur de-a dreptul reuşit pentru iubitorii de sporturi de iarnă. S-au aşternut deja peste 40 de centimetri de zăpadă şa Sinaia Cotă, peste 31 la Semenic şi 21 la Predeal.

Ger în plin avânt dincolo de Carpaţi la primele ore ale zilei. Chiar dacă soarele este cu mult mai vizibil decât zilele trecute, termomtrele nu vor indica la amiază mai mult de minus 9 grade la Cluj, minus 7 în Baia Mare şi Sibiu şi minus 6 la Oradea. În Timişoara se fac minus 5 grade, dar aici ceaţa şi chiciura sporesc senzaţia de frig.

Vreme extrem de rece şi în sudul ţării. Zonele joase au început ziua cu ceaţă care va persista peste zi, iar gerul nu se înmoaie nici măcar la amiază: minus 10 grade la Graiova, ca şi la Slobozia şi minus 9 la Craiova. Spre deal, unde soarele e o idee mai generos, se fac minus 5 grade, cum e cazul la Râmnicu Vâlcea.

Aerul polar ajuns în Moldova îşi spune din plin cuvântul în această provincie. Aproape că în nici un oraş nu se depăşeşte limita gerului astăzi la amiază: minus 14 grade la Iaşi, minus 12 în Bacău şi minus 10 în sud, la Galaţi.

Sursa: http://www.realitatea.net/

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii