Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:00 11 08 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesaj important de la Inspectoratul de Poliție Județean Constanţa Recomandările polițiștilor constănțeni pentru vreme rea

ro

28 Dec, 2014 12:16 1260 Marime text
Având în vedere prognoza privind condiţiile meteo nefavorabile, poliţiştii constănţeni reamintesc conducătorilor de autovehicule regulile de bază cu privire la conduita în trafic şi pregătirea autovehiculelor pentru drum.

În ceea ce priveşte conduita pe timpul deplasărilor, poliţiştii rutieri recomandă:
-  adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (ceaţă, carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei);
- circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30km/h în localităţi şi 50km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu, gheaţă, polei, mâzgă sau zăpadă bătătorită;
-  folosiţi corespunzător atât sistemul de iluminare, semnalizare cât si cel de climatizare şi dezaburire;
- păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a preveni producerea unei coliziuni atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile;
-  nu bruscaţi comenzile şi folosiţi cu preponderenţă frâna de motor;
- în zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz.

Pentru a evita efectele negative pe care sezonul rece le are asupra autovehiculelor, primele lucruri ce trebuie avute în vedere atunci când vine vorba de pregătirea acestora pentru iarnă sunt:

- verificarea sistemului de degivrare şi climatizare;
- verificarea sistemului de lumini, inclusiv cele pentru ceaţă;
- dotarea autovehiculelor cu anvelope specifice sezonului de iarnă, lanţuri antiderapante, săculeţi de nisip, lichid de parbriz specific temperaturilor scăzute, antigel.

În condiţiile înrăutăţirii vremii, poișiștii recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum fără a verifica starea traseului pe care urmează să îl parcurgă.
Pentru informaţii privind starea drumurilor din judeţul Constanţa conducătorii auto pot apela dispeceratul Serviciului Rutier Constanţa la numărul de telefon 0241.503.504.

Pentru siguranţa deplasării, polițiștii recomandă şoferilor să evite pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă, totuşi circulă pe drumuri cu probleme, să respecte indicaţiile agenţilor de circulaţie.

Poliţia rutieră va fi în stradă în aceste zile, pentru a oferi sprijin conducătorilor auto şi pentru a lua măsurile necesare în cazul în care situaţia meteo impune închiderea unor secţiuni de drum afectate de viscol.

„Poliţia Rutieră va transmite periodic informări cu privire la starea drumurilor şi, acolo unde sunt probleme, va indica eventualele rute ocolitoare“, transmit polițiștii constănțeni.

Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

În caz de urgenţă, cetăţenii pot apela numărul unic de urgenţă 112.

Ti-a placut articolul?

Comentarii