Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:51 19 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Joaquin Nunes De Almeida, director in cadrul Comisiei Europene Avem un dialog continuu cu Romania pentru a stabiliza legislatia pe achizitii publice

ro

01 Oct, 2013 21:10 1445 Marime text
Sistemul de achizitii publice din Romania si Bulgaria se afla in atentia Comisiei Europene, a declarat directorul Directiei Generale de Achizitii Publice si Piata Interna, Joaquin Nunes De Almeida, la o dezbatere pe tema costurilor coruptiei in sistemul de achizitii publice in mai multe tari din UE organizata, marti, la Bruxelles de europarlamentarul Monica Macovei.  “In Romania avem un dialog continuu pe tema sistemului de achizitii publice pentru a imbunatati transparenta si pentru a stabiliza legislatia (...) Mai sunt multi pasi de facut”, a mai spus Almeida.  Potrivit acestuia, este nevoie de "modelarea intregului sistem de control in Romania si Bulgaria" precum si de un plan de actiune.  

Intrebat de HotNews.ro ce ar presupune un plan de actiune in Romania in ce priveste reformarea sistemului de achizitii publice, Joaquin Nunes De Almeida a raspuns:
Nu trebuie sa ajungem la infringment in aceste doua tari, Romania si Bulgaria. Nu stim daca va fi un plan de actiune sau un program de tara, dar acesta va fi ideea.
Este nevoie de stabilizarea legislatiei si de o cultura a responsabilitatii. Trebuie identificat un echilibru in sistemul de control, un balans intre nu prea multe controale si controale puternice. 
Trebuie profesionalizat personalul din sistemul de achizitii sicentralizata problema achizitiilor publice in doua-trei puncte de decizie.
Trebuie dezvoltat sistemul de sistemul electronic de achizitii publice
Ne dorim un bun parteneriat cu autoritatile romane, pana acum am primit semnale bune 

"Nu pariati pe coruptie, nu veti castiga. Veti pierde intai de toate bani" - a fost mesajul eurparlamentarului Monica Macovei in deschiderea dezbaterii organizate in Parlamentul European. Macovei a declarat ca are printre obiective "sa avem la nivelul UE o legislatie, o directiva care sanctioneaza mituirea oficialilor straini. Asta ar inseamna ca firmele care dau mita la licitatii publice sa fie sanctionate oriunde fac asta in lume, chiar daca o fac pe alt continent". Macovei a mai spus ca statele ar trebui sa mareasca gradul de transparenta si "sa fie obligate sa publice contractele pe fonduri europene in trei limbi de circulatie pentru a putea face comparatie, pentru a avea mai multe date". 

In cadrul dezbaterii a fost lansat si un studiu comandat de Comisie, prin intermediul OLAF si realizat de PricewaterhouseCoopers si Ecorys  intitulat "Achizitii publice: costurile pe care le platim din cauza coruptiei. Identificarea si reducarea coruptiei in achizitiile publice in Uniunea Europeana". 

sursa: hotnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii