Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:39 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ÎPS Teodosie, întronizat la Arhiepiscopia Tomisului acum 22 de ani. Cine i-a adresat cuvintele „Părinte, Dobrogea vă așteaptă de 2000 de ani!“

ro

08 Apr, 2022 00:00 3779 Marime text
Prima pagină a cotidianului ZIUA de Constanța - 9 aprilie 2001
  • „Părinte, Dobrogea vă așteaptă de 2000 de ani!“, i-a spus atunci Înaltpreasfințitului Teodosie părintele Arsenie Papacioc, fostul duhovnic al Mănăstirii Sfânta Maria, din Techirghiol.
  • Sfânta Liturghie și predica Întâmpinării Domnului au fost oficiate de Preafericitul Teoctist, fostul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române
  • În urmă cu 22 de ani, destinul Arhiepiscopiei Tomisului începea să fie strâns legat de cel al ÎPS Teodosie, întronizat la data de 8 aprilie 2001, în Duminica de Florii, la sjubă participând chiar ministrul Culturii din acea vreme, Răzvan Teodorescu.
  • În calitate de Arhiepiscop, ÎPS Teodosie a reînființat Seminarul Teologic „Dionisie Exiguul“ și Școala de cântăreți bisericești „Gherontie Nicolau“, ambele la Constanța.
 
„Părinte, Dobrogea vă așteaptă de 2000 de ani!“, i-a spus atunci Înaltpreasfințitului Teodosie părintele Arsenie Papacioc, fostul duhovnic al Mănăstirii Sfânta Maria, din Techirghiol.
 
Sfânta Liturghie și predica Întâmpinării Domnului au fost oficiate de Preafericitul Teoctist, fostul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
 
Din biografia ÎPS Teodosie
 
Se arată în Biografia oficială a ÎPS Teodosie, afișată pe site-ul Arhiepiscopiei Tomisului, că, după instalarea în Arhiepiscopia Tomisului, acesta „a săvârșit și săvârșește slujbe, urmate de cuvânt de învățătură în multe instituții din Eparhie, a făcut vizite la penitenciarele din Dobrogea, a inițiat procesiuni cu moaștele anumitor mucenici (în Arhiepiscopie) ș.a.; pe linie administrativ-bisericească a sporit numărul parohiilor, filialelor, mănăstirilor și schiturilor, a sfințit biserici noi și a pus piatra de temelie pentru alte lăcașuri de cult, a înființat lăcașuri de cult în unitățile armatei, în spitale, în școli ș.a.“.
 
„Pe tărâm social-caritativ (ca arhiepiscop) a înființat Departamentul Social din cadrul Eparhiei; a înființat mai multe cantine sociale, răspândite pe cuprinsul Arhiepiscopiei, îndeosebi pentru copiii de vârstă școlară, abandonați de părinți; a ajutat persoane nevoiașe atât din fondurile Eparhiei, cât și cu sprijinul unor credincioși sau ale unor instituții din Constanța“, se mai arată în biografia oficială a sa.
 
Totodată, în calitate de Arhiepiscop, ÎPS Teodosie a reînființat Seminarul Teologic „Dionisie Exiguul“ și Școala de cântăreți bisericești „Gherontie Nicolau“, ambele la Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
UPDATE
Surse - ÎPS Teodosie, audiat la IPJ Constanța (VIDEO)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii