Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:29 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Impreuna, la marsul pentru clima de la Copenhaga (galerie foto)

ro

13 Dec, 2009 18:09 1501 Marime text

cop1.jpgIeri am participat la marşul pentru climă de la COP 15. A fost o demonstraţie cum n-am mai văzut până acum - numărul participanţilor a fost undeva în jur de 30.000 - 40.000, am mers timp de patru ore într-un frig năpraznic, pe care însă am reuşit să-l sfidăm (cel puţin o mare parte din timp).

Ne-am adunat în Piaţa Parlamentului, zeci de mii de oameni din toate colţurile lumii, de la grupul tibetanilor care atrag atenţia asupra topirii gheţarilor din Himalaya, triburi din Africa, sute de tineri indieni şi până la localnicii din Copenhaga care şi-au adus chiar şi copiii pe care îi transportau în biciclete cu „ataş".

N-au lipsit celebrii urşi polari şi pinguinii, dar au existat şi personaje de sezon, gen Moş Crăciun care transmitea mesaje delegaţilor, că Rudolph nu mai suporta ploaia.

Este incredibil cum oameni aparent atât de diferiţi şi-au unit vocile astăzi şi au transmis un mesaj de solidaritate. Mişcările sociale masive sunt generate fie de indivizi excepţionali, fie de forţa mulţimilor solidare. Azi, Copehaga a avut parte de ambele.

Văd că presa reflectă în special partea negativă a acestei demonstraţii, respectiv cele 600 de arestări pe care le-a făcut poliţia daneză, e vorba despre binecunoscuţii Black Bloc, nelipsiţi de la astfel de manifestări, care sparg geamuri, incendiază maşini şi care, evident, dinamitează mesajul. De data asta vocile celorlalte zeci de mii de oameni au fost mult mai puternice şi, cel puţin pentru cei prezenţi, incidentele nici nu au existat.

În timp ce noi eram la demonstraţie, la Bella Center, locul unde se desfăşoară conferinţa, circula mesajul dramatic transmis într-o şedinţă plenară, de zilele trecute, de reprezentantul insulei Tuvalu:

„This is not just an issue of Tuvalu" he said. „Millions of people around the world are affected. Over the last few days I've received calls from all over the world offering faith and hope that we can reach a conclusion on this issue.

„Madame President, this is not a media trip for me. I have refused to take media calls on this issue. As a humble servant of the government of Tuvalu, I have to make a strong appeal to you that we consider this matter properly.

I woke this morning. I was crying. That's not easy for a grown man to admit. The fate of my country rests in your hands."

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • antonio 14 Dec, 2009 15:44 Am fost si eu acolo si ieri si alaltaieri , dar eu am vazut si altceva. Acum cind scriu se demontreaza impotriva statului corporatist si ingradirii drepturilor oamenilor. Am vazut oamenii demonstrind in potriva globalizarii, impotriva corporatiilor, impotriva lipsei de bun simt. Dincolo de lacrimogena situatiei a unei insule este lacrimogena situatie a intregii populatie a globului careia i se fura de politicieni drepturile fundamentale. Ar fi trebuit sa vezi si asta. Eu am vazut asa.