Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:58 16 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Foraje petroliere de anvergură în Marea Neagră? O firmă americană a adus 900 de milioane de dolari în România

ro

30 Jan, 2015 09:15 909 Marime text
Cea mai mare majorare de capital operată de o firmă străină în România, în luna decembrie a anului trecut, a fost de 890 de milioane de dolari (728 de milioane de euro) şi a fost făcută de firma Vantage Driller Rocco SRL, potrivit datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, citate de economica.net. Ţara de rezidenţă a investitorului este Cipru, potrivit aceleiaşi surse, ţară cunoscută drept paradis fiscal.

Platoul continental al Mării Negre a devenit interesant pentru mai multe companii petroliere internaţionale, în ultimii ani. Cel mai mare nume este Exxon: compania americană a demarat, împreună cu Petrom, forajele într-un perimetru de apă adâncă şi, în 2012, a anunţat potenţiale rezerve de gaze de până la 48 de miliarde de metri cubi. Un alt nume mare este Lukoil, compania petrolieră rusă având concesionat şi ea un perimetru în Marea Neagră, relatează economica.net.

Majorarea de capital ridică semne de întrebare nu doar prin prisma sumei investite, cât mai ales prin specific. În general, companiile care deţin platforme mobile de foraj au contracte de închiriere cu marile companii petroliere, prin care pun la dispoziţia acestora echipamentele de foraj cu care se fac explorările, informează economica.net.


Sursa: economica.net
Sursa foto: economica.net

Ti-a placut articolul?

Comentarii